Menu

10 Schilders van de Veluwezoom – en hun streken

Voor deze tentoonstelling zijn tien schilders uitgekozen die allen een langere tijd op de Veluwezoom gewoond en gewerkt hebben en een grote bekendheid genieten in deze regio.  Er is uitgegaan van een ruime aanwezigheid van werken in de collectie van Museum Veluwezoom, aangevuld met werk uit de nalatenschap van Pim Kwak (1939-2021) en een paar bruiklenen.
    De presentatie is anders dan u doorgaans in Museum Veluwezoom aantreft: de werken zijn niet lineair opgehangen maar gegroepeerd boven elkaar, de z.g. kabinet-opstelling. De muren van de Veluwezoomzaal zijn rondom behangen met ‘wolken’ van de tien schilders.
    De (nog steeds) prachtige en gevarieerde omgeving van Oosterbeek en Renkum werd door iedere schilder op eigen wijze waargenomen en afgebeeld. Door deze wijze van presenteren kunt u de verschillen tussen de schilders ontdekken en proberen elk op zijn eigen merites te waarderen en beoordelen.

In een prachtige brochure (28 pag.) vindt u informatie over de afkomst van de schilders, opleiding, woonplaatsen en over de schilderstijl. De vergelijking tussen de schilders wordt zo vergemakkelijkt. Let vooral ook op de manier van schilderen en de fijn/grofheid van hun verfstreken en door hen gebruikte formaten. Zie de ‘wilde streken’ in de hemel, een deel van het kleine schilderijtje door A. Markus dat u ziet op de voorpagina. Vergelijk die met de verfijnde streken van zijn voorganger F.H. Hendriks en de meer exuberante werken van C. Dankmeijer of B. Ferwerda. Daaraan herkent men het ‘eigene’ van de schildershand. Met enige studie is het mogelijk namaakschilderijen te onderscheiden van oorspronkelijke kunstwerken. Helaas zijn er in deze omgeving veel namaakwerken in omloop. Het is maar dat u dat weet …