Antoon Markus (1870 – 1955) Zwerver, bohémien en kunstenaar

titelAntoon Markus (1870 – 1955) | Zwerver, bohémien en kunstenaar
auteur: Dick van Veelen
uitgever: Stichting Museum Veluwezoom Doorwerth, 2003

Hij is als zwerver in den nacht
En doler door het eenzaam oord,
Waar nooit ’n lichtken vonken zal
En weêrklank vindt zijn vragend woord….”

“Hoe bestaat hij er? Hij schildert er veel uit zijn herinnering,
wat hem in ziel van zijne reizen bleef.
Hij schildert er alleen.
Des avonds in het mat-gouden licht van een olielamp, leest hij er Thomas à Kempis, bemijmert er nieuwe schetsen.
Hij leest en hij mijmert alleen. Dan kruipt hij in een kast, tot bedsteê ingericht, , […]
haha, een gore rood-wit-blauwe vlag, een oranje vaan vlekt, en poogt te slapen. Hij slaapt er alleen, en schreit er ook vaak zijn verdriet uit om dat alleene’.
En: ‘Dan schuift hij des middags aan tafel van een naburigen boer zijn stoel bij om met hen
het maal te verorberen. Dan haalt hij den volgenden ochtend uit de kolk bij zijn
woon de puts water voor zijn thee, die hij in een morsig kanneke zet.
Dan snijdt hij een schamele korst brood, verkauwt, al drentelend over
het rommelige atelier, zijn ontbijt…..”
(Leo Lauer, Van een Wilden Dromer, in: Het Leven, Tiende Jaargang, no.12, 23 maart 1915).

ISBN 90-803-264-4-5
NUR 641, kunstgeschiedenis
Gebonden met harde kaft, 72 pagina’s, illustraties in z/w en kleur
Monografie van Antoon Markus uitgegeven ter gelegenheid van een tentoonstelling in het Museum Veluwezoom te Doorwerth.

Dit boek is te koop in de winkel van het museum/kasteel à € 35,00 of te bestellen via Museum Veluwezoom