Auteur: Waldemar Odorowski, vertaling: Joanna Roszak
Uitgever: Nadwislanskie Museum in Kazimierz Dolny, 2005
ISBN -83-922600-4-X www.muzeumnadwislanskie.pl
Pagina’s: 189
Taal: Engels
Catalogus over de permanente tentoonstelling in het Celejowska Huis.
Bevat een uitgebreide verhandeling over de landschapsschilderkunst in Europa en de hernieuwde belangstelling voor de natuur in de 19e eeuw. De zoektocht naar waarheid als kunstexpressie had soms ook een religieus of spiritueel aspect.
De vorming van kunstenaarskolonies begon in Barbizon. Kunstenaars uit meerdere landen inspireerden elkaar daar, verspreidden zich over Europa, ook in Scandinavië en Polen. Diverse kunstkolonies en kunstenaars worden beschreven, zoals Oosterbeek en Katwijk waar kunstenaars al vroeg naar toe trokken.
Kazimierz is een oud stadje aan de rivier Wistula in Oost-Polen met een bloeitijd in de 16e en 17e eeuw. Door niet verder te groeien behield het een bijzondere pittoreske kwaliteit. Dit werd al vroeg en rond 1900 steeds meer ontdekt, en het ontwikkelde zich tot een culturele ontmoetingsplek. Daar kwamen een groot aantal joodse kunstenaars, ook schrijvers en theatermakers, vooral uit Warshaw. Een spirituele Duitse groep had verbinding met de Nazarener, de St.Lucas broederschap. Een school uit Krakau, en modernistische schilders, ook uit Rusland. De belangstelling voor deze plaats was groot, vooral tussen de wereldoorlogen. Groepen studenten uit Warshaw waren buiten aan het schilderen, waarbij ook vrouwelijke studenten, onder leiding van Tadeusz Pruszkofski. Veel schilders worden hier genoemd.
Al kort na de oorlog werden er, ondanks de verwoestingen, weer schilderworkshops gehouden om de traditie te herstellen. Een hoofdstuk gaat over de herbouw van Kazimiersz na de eerste en na de tweede wereldoorlog, waarbij herstel van het pittoreske karakter voorop stond. Tot op heden zijn er in Kazimiersz schilders actief. Zij hebben er galeries en hun werk wordt buiten aan toeristen getoond.
In de catalogus zijn een grote hoeveelheid schilderijen in kleur te zien, merendeels uit de 20e eeuw, en diverse foto’s, ook groepsfoto’s tussen 1920 en 1930.