Menu

B.C. Koekkoek

Titel: Barend Cornelis Koekkoek (1803-1862), zijn familie, zijn school en het B.C.Koekkoek-Huis in Kleef
Auteurs: Angelika Nollert, Guido de Werd, vertaling Hilde de Bruijn
Uitgever: Stichting Vrienden van het Museum Kurhaus en het B.C.Koekkoek-Huis Kleef, 2000
In samenwerking met Simonis&Buunk Kunsthandel BV, Ede.
ISBN 3-9805641-8-5
Uitvoering: gebonden, 120 pagina’s, meer dan 100 afbeeldingen, in kleur en zwart-wit.
Taal: Nederlands

Barend Cornelis Koekkoek, geboren in 1803 in Middelburg, opgeleid in Amsterdam, vestigde zich in 1834 in Kleef vanwege de mooie ligging met de uitzichten vanaf de steile heuvels op het laagland van de Rijn. Hij was toen al een bekende en gevierde landschapsschilder en had veel rondgezworven. Vanuit Kleef trok hij ook graag stroomopwaarts om bergachtige landschappen te schilderen. In 1841 richtte hij er een tekenschool op, en daarna een kunstenaarsvereniging. Veel Nederlandse landschapsschilders kwamen naar Kleef en leerden van Barend Cornelis en van elkaar, o.a. W. Bodeman, L.J. Kleijn, C. Lieste, A.J. Daiwaille (zijn zwager), F.M. Kruseman. Ook Kleefse schilders zoals J.B. Klombeck, die na de dood van Koekkoek(1862) diens school en traditie voortzette. Zo werd Kleef een belangrijk centrum van de 19e eeuwse romantische landschapsschilderkunst.

De Kleefse Romantiek.
Hierbij staan de schoonheid van de natuur en het (geïdealiseerde) landschap centraal en geen mythologische of bijbelse thema’s, zoals bij de Duitse academies. Mensen en vee spelen een rol, maar die is ondergeschikt aan de grote ruimte met fraai uitgewerkte bomen op de voorgrond en idyllische vergezichten met een waterval, rotspartij, ruïne, of een verre kerk. Met een vaak dramatische lichtval bracht men accenten aan, net als de 17e eeuwse Hollandse meesters. De uitwerking is verfijnd en gedetailleerd.

Barend Cornelis is een van de vier zonen van Johannes Hermanus Koekkoek, die als Zeeuwse schilder gespecialiseerd was in zeegezichten waarop veel te zien is, mensen in actie en boten. Alle broers schilderden evenals veel neven en nazaten, vaak in de traditie van de familie. In dit boek is een stamboom opgenomen en komen de schilderende familieleden aan bod, met voorbeelden van hun werk.

Een hoofdstuk is gewijd aan de geschiedenis van het Koekkoek-Huis in Kleef, het monumentale pand dat de schilder in het centrum van Kleef liet bouwen. In de steil opgaande achtertuin ziet men een imposant schilderspavillioen, Koekkoek’s ‘Belvedere’ met weidse uitzichten. Het hoofdgebouw is nu museum met een vast collectie van meerdere Koekkoek-familieleden en tijdgenoten. Naast romantische landschappen zijn er dan ook stormachtige en kalme zeegezichten en andere genres te zien. Het museum is deels ingericht in de stijl en grandeur zoals de familie Koekkoek er leefde. Met een museumwinkel.