Menu

Bezield landschap, J.W.Bilders

Leven en werk van Johannes Warnardus Bilders

Samenstelling: Jeroen Kapelle
tekst: Ulbe Anema, Jeroen Kapelle, Manon van der Mullen, Ton Pelkmans, Dick van Veelen, Rob de Windt
uitgever: Uitgeverij Blauwdruk, Wageningen 2016 Hardcover, 23,5×29 cm, 168 pagina’s, full colour
ISBN 978-94-92474-018, NUR 646

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is bilders2016.jpg

Landschapschilder Johannes Warnardus Bilders (1811-1890) was op zoek naar de grootsheid van de natuur. Zijn schilderijen geven een mooi beeld van het landschap rond Oosterbeek, Vorden, Gieten en Vlagtwedde in de negentiende-eeuw. De manier waarop hij schilderde zegt veel over hoe hij de natuur ervoer – Bilders maakte bezielde landschappen. Aanvankelijk klassieke uitzichten en doorzichten met vee en water en een mooie lichtval. Tenslotte werd het bos zelf onderwerp, met geheimzinnige lichtglimpen tussen het donkere geboomte en weerspiegelingen in een beek.
Bilders woonde in Utrecht en Amsterdam en meerdere keren in Oosterbeek. Hij was een geziene figuur in het Amsterdamse kunstenaarsmilieu. Zijn bekendheid reikte tot over de grens. Hij volgde lessen in Utrecht maar nooit een formele schildersopleiding en stimuleerde jonge schilders hun eigen stijl te ontwikkelen. De groep van jonge kunstenaars die hij in het midden van de 19e eeuw inspireerde maakte naderhand naam als de Haagse School: Anton Mauve, Paul Gabriël, Jan de Haas en Bilders’ oudste zoon Gerard Bilders.
Bezield landschap is de eerste monografie over het oeuvre en de levensloop van Johannes Warnardus Bilders.

De verschijning van Bezield landschap hangt samen met de gelijknamige tentoonstelling van 1 oktober 2016 – 29 januari 2017 in Museum Veluwezoom in Doorwerth, die daarna te zien was in Haus Koekkoek in Kleve.

 Jeroen Kapelle is kunsthistoricus en conservator beeldende kunst 1800 tot 1900 bij het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis. Hij publiceerde eerder onder meer Magie van de Veluwezoom (2006), Anton Mauve 1838-1888 (2009) en De meester van Wolfheze (2011).

Deze monografie kwam tot stand in nauwe samenwerking met het RKD-Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis in Den Haag en de Stichting Museum Veluwezoom in de gemeente Renkum en werd mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Dit boek is te koop bij uitgeverij Blauwdruk, Wageningen