Menu

Cornelis Lieste(1817-1861) Schilder van het licht

Titel: Cornelis Lieste (1817-1861) Maler des Lichts, Schilder van het licht.
auteurs: Erno Kiljan en Antoon Erftemeijer, bijdragen van Marita Mathijsen en Jef Rademakers
uitgever: B.C.Koekkoek-Haus Kleve, 2016
ISBN 978-3-934 935-77-8
taal: Duits en Nederlands
pagina’s: 238
illustraties: meer dan 300 in kleur, vele schetsen en tekeningen.
uitvoering: paperback, 26,5- 24,5 cm
Catalogus bij gelijknamige tentoonstelling in het B.C.Koekkoek-Haus Kleve 21 feb -19 juni 2016

In deze uitgebreide publicatie wordt het leven en het werk van Cornelis Lieste, de uit Haarlem afkomstige laat-romantische landschapsschilder beschreven. Zijn geestverwantschap met Barend Cornelis Koekkoek was aanleiding tot deze overzichtstentoonstelling in het Koekkoek-Haus in Kleef.

Diverse hoofdstukken: een uiteenzetting over de tijdgeest van de Romantiek in de kunsten van Europa en hoe die in Nederland beleefd werd.
Lieste had een voorkeur voor weidse landschappen, zoals een heidelandschap bij zonsondergang. Daarbij speelde hij met de lichtval, en liefst ook met weerspiegeld of stromend water. Meestal kwamen daar wel een of meer figuren of bootjes in voor. Zonder dat vond men het te kaal. Toch schilderde hij ook wel de imposante natuur zonder meer. Hij trok graag langs de Rijn, en was meermaals in Oosterbeek. Daarvan is werk in de catalogus te vinden. Ook reisde hij naar Zwitserland, tot in Noord-Italië, over rivieren, meren en door bergen. Zichten op bergmeren of spectaculaire watervallen behoren tot zijn topstukken. Romantische schilders zoals Lieste gingen uit van de werkelijkheid en idealiseerden die tot indrukwekkende of juist idyllische beelden. Daarin was hij een meester. Zijn verfstreek was onzichtbaar en de uitwerking nauwkeurig, anders dan bij de latere landschapsschilders. Met schaduwpartijen en lichtcontrasten dichtbij en pastelkleuren in de verte bracht hij een dromerige diepte in het tafereel.

Een gedetailleerde weergave en beschrijving van de tentoongestelde werken met grote en detailfoto’s, een compleet oeuvre-overzicht, ook van tekeningen, schetsen en brieven, en een korte biografie.