Menu

Dachau, Geschichte des Marktes und der Stadt.

Titel: Geschichte des Marktes und der Stadt Dachau.
Auteurs: Gerhard Hanke, Wilhelm Liebhart, Norbert Göttler, Hans-Günther Richardi
Uitgever: Museumverein Dachau e.V., Jaar 2000
ISBN 3-926355-03-4
Taal: Duits
Uitvoering: Gebonden, 22,5 – 23 cm, 225 pagina’s met zwart-wit foto’s en enkele kleurenillustraties.
Dit is het derde deel van Kulturgeschichte des Dachauer Landes (12 delen). In dit deel komt de Dachauer kunstenaarskolonie niet voor. Dat wordt besproken in het dubbeldikke deel 12.

Uitvoerig wordt de geschiedenis van Dachau beschreven in de verschillende periodes:
– Vroege geschiedenis met oude vondsten.
– Middeleeuwen, waarin het begin van de markten, de Graven van Dachau.
– In de vroege nieuwe tijd (ca. 1500-1900) waarin meerdere oorlogen, Kürfursten en het Dachauer Schloss, de reformatie.
– Het aanbreken van de moderne tijd (1818 – 1914) met de demografische ontwikkeling, de Beierse patriottenpartij, het geloof met de opkomst van zowel het katholieke als het christelijke verenigingsleven, oprichting van scholen en ziekenhuizen, de industriële ontwikkeling en de spoorbaan in 1867, het groeiende toerisme en de eerste auto, van de streekdokter.
– Dachau in de 20e eeuw met veel aandacht voor de oorlogstijd, het nationalsocialisme, het concentratiekamp, de gevolgen van de oorlog, zoals overvolle vluchtelingenbarakken, de afrekening met de daders, verwerking en gedenktekens. De ontwikkeling daarna tot een grote regionale stad.

Het boek geeft een gedegen met veel feiten onderbouwde beeld van de hele ontwikkeling van de oude stad Dachau. Talrijke mensen worden genoemd en anekdotische teksten toegevoegd. Veel foto’s, oude ansichtkaarten, portretten, voorwerpen en architectuur.