Menu

De schilders van Broeksloot

G.Poggenbeek, ‘Koe aan het water’.

Kleine namen, grote meesters in en om de Haagse School

Auteurs: redactie Atelier, H.A. Wesselius
Uitgever: H.A.Wesselius, uitgeverij de Doelenpers BV, Alkmaar 1999
ISBN 90-70655-25-X
Pagina’s: 107 met vele kleurenafbeeldingen, enkele full-page, afkomstig van diverse kunsthandelaren en galeries.
Uitvoering: Gebonden, 20,5 – 21 cm

In “De schilders van Broeksloot” worden 19 kunstschilders besproken, die in de schaduw van de grote namen van de Haagse school terecht kwamen. Dit is een selectie van landschapsschilders, geboren in de tweede helft van de 19e eeuw tot eind 19e eeuw, die ook in de 20e eeuw trouw bleven aan de traditie van de Haagse School. Met hart en ziel legden zij de schoonheid van natuurrijke plekken in het Nederlandse landschap vast, of kozen zij taferelen die een vreedzaam tijdsbeeld geven. Daarbij bleven zij trouw aan het weergeven wat ze wilden laten zien, in een realistisch impressionisme met stemmig kleurgebruik.
‘Broeksloot’ refereert aan een artikel van de schilder Marius Bauer in Onze Kunst (1916) waarin hij het geringschattend heeft over ‘de schilders van het Broeksloot-genre’. Met dit boek is dit een geuzennaam geworden.

In evenzovele biografiën wordt aandacht besteed aan:
Johannes E.H. Akkeringa, Louis Apol, Floris Arntzenius, Nicolaas Bastert, Théophile de Bock, Arnold Marc Gorter, Willem Jansen, Cornelis Kuypers, Johannes van Mastenbroek, Gerard A.L.Munthe, Geo J.H. Poggenbeek, Willem C. Rip, Frederik J. van Rossum du Chattel, Johan F.C. Scherrewitz, Willem Tholen, Cornelis Vreedenburgh, Christophe van der Windt, Jan Hillebrand Wijsmuller en Willem de Zwart.

J.van Mastenbroek, Schiehaven, Rotterdam
W.C.Rip, ‘schemering’
A.M.Gorter, ‘Aprildag’.