Menu

Door de ogen van Ben Viegers (1886 – 1947)

Auteur: Williëtte Wolters-Groeneveld

Door de ogen van Ben Viegers (1886-1947)

In een recensie uit 1917 werd Ben Viegers al ‘de jonge Haagsche schilder die alles aandurft’ genoemd. Het zegt veel over de onafhankelijke instelling waarmee hij zijn eigen weg koos. Ben Viegers (Den Haag 1886 – Nunspeet 1947) maakte impressionistische schilderijen van een breed scala aan onderwerpen: stadsgezichten, landelijke taferelen en landschappen in alle seizoenen, ook portretten en stillevens. Het liefst hanteerde hij zijn penseel in de open lucht. Zijn werk is herkenbaar aan een uitgebalanceerde opbouw en een vlotte toets in een kleurig palet dat soms zuidelijk aandoet. Dankzij de universele zeggingskracht van Viegers’ doeken zijn deze verspreid geraakt over de hele wereld. Deze uitgave geeft een representatief beeld van de werkwijze en de schilderijen van Ben Viegers, gekoppeld aan het verhaal over zijn leven.

Door zijn opleiding tot kunstschilder in Den Haag en zijn lidmaatschap van de Haagse Kunstkring kon hij contact leggen met vakbroeders, waaronder Charles Dankmeijer die zijn mentor en vriend werd.
Hij bleef lang bij zijn ouders wonen en trouwde pas in 1938 nadat zijn moeder was overleden met Jo Jacobs, met wie hij eerder al samenwoonde. Jo had al voor die tijd, na de dood van Dankmeijer (1923), de zorg voor Albert (Bob), diens jongste zoon, overgenomen en zijn muzikale carriere mogelijk gemaakt.
Ben kwam veel in Nijmegen bij zijn oudere broer Matthijs die daar de kunsthandel Noviomagum dreef. Hij maakte schilderzwerftochten op zijn motor met zijspan, en reisde ook door Frankrijk.
Direct na zijn huwelijk verhuisde hij met Jo naar Nunspeet. Zij waren er een opvallend stijlvolle verschijning. Met zijn vriendelijkheid kreeg hij gemakkelijk contact met de lokale behoudende bevolking. Zo schilderde hij graag mensen in hun boerenomgeving, en registreerde talloze mooie plekken in het Noord-Veluwse landschap.
Ben heeft hard gewerkt om van het schilderen te kunnen leven, zo liet hij ansichtkaarten maken van een reeks aquarellen onder pseudoniem A. Hulzing (moeder’s naam).
Het talent en de naam Viegers gaan door in zijn neef Emile ( zoon van Matthijs) en diens dochter Janneke Viegers.
Dit boek onthult vele nieuwe feiten die Ben Viegers in een niet eerder getoond perspectief plaatsen. Met een korte biografie in de vorm van een tijdlijn en een Engelse samenvatting.

 • Specificaties:
  • Aantal pagina’s: 117
  • Uitgave: BoldArt Publishers
  • Illustraties: rond de 150 afbeeldingen van het werk van Viegers, vrijwel allemaal in kleur, en enkele foto’s in zwart-wit.
  • ISBN: 978-90-822839-0-7
  • Jaar: 2014
  • Taal: Nederlands
  • Uitvoering: gebonden