Eef van Brakel | Vijftig jaar kleur

uitgever: Uitgeverij Kontrast, Oosterbeek 2007

ISBN 978-90-78215-18-9
Gebonden met harde kaft, 64 pagina’s, illustratie in z/w en kleur
Monografie van Eef van Brakel uitgegeven ter gelegenheid van een tentoonstelling in het Museum Veluwezoom te Doorwerth van 31 maart 2007 tot en met 10 juni 2007.

Dit boek is te koop in de winkel van het museum/kasteel à € 10,00 of te bestellen via Museum Veluwezoom

EEF VAN BRAKEL

Eef van Brakel werd 3 oktober 1930 geboren in Driel (Betuwe). Zijn jeugd speelde zich af in Arnhem, op een woonark aan de Rijn, wat zijn verbondenheid met het water verklaart. Rivieren, dijken, oevers en stuwen bepaalden zijn leven als kunstenaar en zijn visie op de natuur.

Voor zijn pensionering werkte hij als opzichter bij Rijkswaterstaat wat zijn verbondenheid met het water nog versterkte.

Als schilder is hij autodidact. Vijftig jaar geleden maakte hij zijn eerste schilderij. Aanvankelijk stond hij onder invloed van het late impressionisme van Markus en Van Ingen. In de loop der jaren evolueerde hij steeds meer in expressionistische richting en werden zijn grote voorbeelden de Fauves, de Duitse en Belgische expressionisten o.a. Nolde en Permeke. Zijn werk werd daardoor gedurfder, kleurrijker en naar de vorm minder gebonden. Nederlandse inspiratiebronnen waren o.a. de Groninger Ploegschilders en de Bergense School.

Eef van Brakel is op 3 januari 2014 op drieëntachtig jarige leeftijd overleden.