Menu

Furament 2014, Tervuren | Idyllisch

Catalogus bij de 8e Kunsttriënale van Tervuren
Thema: Idyllisch

Op meerdere lokaties in Tervuren is kunst te zien van 10 mei tot 22 juni 2014 afkomstig uit 19 kunstenaarsdorpen in Europa aangesloten bij AuroArt. Idyllische kunst uit de bloeiperiode van de kunstenaarskolonies en werk van hedendaagse kunstenaars uit de betreffende dorpen of regio’s, waarbij het idyllische veelal minder duidelijk is. Daarnaast tentoonstellingen van leerlingen van diverse scholen en workshops.
Organisatie: VST, de Vrienden van de School van Tervuren, de Gemeente Tervuren en EuroArt.

In een inleiding wordt het begrip ‘Idyllisch’ uiteengezet. Een klassiek begrip dat terugkeert in de kunsten, ook in de literatuur. Vooral in de 19e eeuw werden idyllische landschappen hoofdmotief, sereen en paradijselijk. Ook zien we wel idylles in huiselijke genrestukjes, soms met een knipoog. Stedelijke en industriële ontwikkelingen versterkten een verlangen naar een puur en onbedorven buitenleven. Gewild waren taferelen met vee liefst met herder of boerinnetje, en sprookjesachtige winterlandschappen.
Iets idyllisch kan ook gaan over liefde en trouw, begeerte, liefde voor de natuur, voor de wereld. Het lieflijke en vredige werd later sentimenteel of onecht gevonden en het is ook wel eens ironisch bedoeld. Voor de hedendaagse kunst is het thema wat breder getrokken.

Deelnemende kunstenaarsdorpen:
Arvika (Zweden)
Barbizon (Frankrijk)
Dachau, Dötlingen, Hiddensee, KLoster-Lehnin, Kronberg, Prien, Schwaan, Schwalenberg, Worpswede (Duitsland)
Gödellö, Szentendre, Szolnok (Hongarije)
Graz (Oostenrijk)
Plasmolen-Mook, Veluwezoom (Nederland)
Sint-Martens-Latem, Tervuren (België)

Bij alle dorpen is een korte geschiedenis in het Nederlands en de eigen taal. Van alle deelnemers is werk in kleur te zien en een beschrijving in het Nederlands. Ook beeldhouwkunst en fotografie zijn vertegenwoordigd. Veel werken komen uit Tervuren zelf.
Uit de Veluwezoomcollectie: Bernardus Arps (Veluws boslandschap), en H.A. van Ingen (koeien in de beek onder knotwilgen). Uit Plasmolen-Mook: Jacques van Mourik(vrouw aan de beek), Gerard Cox sr. (kolen oogsten), Dirk Ocker (de kinderen). Van de hedendaags kunstenaars uit de Veluwezoom: Bert Hoekstra en Johanneke Sanders. Uit Plasmolen-Mook: Imke Beek.