Menu

Herman Romijn en de Oosterbeekse kunstenaarsvereniging Rhijn-Ouwe

titelHerman Romijn en de Oosterbeekse kunstenaarsvereniging Rhijn-Ouwe
auteurs: Dick van Veelen in samenwerking met Ulbe Anema
uitgever: Uitgeverij Kontrast, Oosterbeek 2013, Hardcover met stofband,
30 x 24 cm, 168 pagina’s in fullcolour en 250 afbeeldingen

ISBN 978-94-90834-55-5
Gelijktijdig met de opening van de tentoonstelling op 28 september 2013 van Museum Veluwezoom in Kasteel Doorwerth is bij Uitgeverij Kontrast te Oosterbeek het boek verschenen over leven en werk van de kunstschilder Herman Romijn en de naoorlogse kunstenaarsverenigingen die hij heeft opgericht, en de leden daarvan.

Herman Romijn vestigt zich in 1940 in Oosterbeek. Tijdens de oorlog bewoont hij het historische gebouw ’t Hemeldal. Na de oorlog betrekt hij de portierswoning op het terrein van het landgoed Hartenstein. Hij groeit uit tot een bekende persoonlijkheid in het dorp en omgeving.

Romijn richt in 1949 de groep Oosterbeekse Beeldende Kunstenaars (1949-1954) op. In 1955 opgevolgd door de vereniging Rhijn-Ouwe (1955-1961). In 1962 gaat deze vereniging op in een breder verband, n.l. ‘punt 62’ – kunstenaarsgroep van de Zuid-Veluwezoom (1962-1967). Deze kunstenaarsverbanden hebben aan een vijftigtal kunstenaars een podium geboden. Naast Romijn, schilders als Harry Antheunis, Jan Holtrop, Johan Mekkink, Piet van Mierop, Jan Teerink en Dirk van Veelen.

Ook schilderessen zijn vertegenwoordigd, waaronder Tilly Münninghoff-van Vliet, Elisabeth Roest van Limburg en Willy van Woerden-Pulle. Andere leden zijn de glazeniers Gunhild Kristensen en Octave van Nispen tot Pannerden, de edelsmid Frans Zwollo jr., de keramisten Jan van Stolk en Jaap Dommisse en de beeldhouwers Marius van Beek, John Grosman, Jan Teulings en Ubbo Scheffer.

Ook gevestigde kunstenaars, die op latere leeftijd in Oosterbeek komen wonen nemen deel aan tentoonstellingen. Onder hen de dames Wilhelmina Drupsteen, Jemmy van de Guchte-van Hoboken en Wilhelmina Carbin-Gips, de architect Hendrik Wijdeveld en de kunstschilder en ontwerper Anton van der Valk.

Het boek geeft een beeld van het werk van Herman Romijn en de kunstenaars, die deelnamen aan de tentoonstellingen van de drie verenigingen.

Dit boek is te koop bij uitgeverij Kontrast, Oosterbeek