Kruseman, kunstbroeders uit de romantiek

• Specificaties:
    • Auteurs: Marjan van Heteren en Merel van den Nieuwenhof
    • aantal pagina’s: 208
    • Uitgave: Museum Jan Cunen, Oss, Stedelijk Museum Alkmaar en Waanders uitgevers, Zwolle
      • Verschenen ter gelegenheid van de gelijknamige tentoonstelling in Museum Jan Cunen Oss, 14 december 2014 – 15 maart 2015.
    • Illustraties: 91 afbeeldingen plus 22 afbeeldingen bij catalogusbeschrijvingen.
    • ISBN: 978 94 6262 014 8
    • Jaar: 2014
    • Uitvoering: paperback met zachte kaft, genaaide katernen.

Samenvatting

Kruseman. Kunstbroeders uit de Romantiek geeft voor het eerst een uitvoerig beeld van de verschillende beroemde kunstenaars die deze familie voortbracht. De bekendste daarvan zijn Cornelis (1797-1857), Jan Adam (1804-1862) en Fredrik Marinus Kruseman (1816-1882). Daarnaast behoorden ook Jan Theodoor Kruseman (1835-1895) en Hendrik Dirk Kruseman van Elten (1829-1904) tot deze familie, evenals de markante uitgever Arie Cornelis en feministische schrijfster Wilhelmina “Mina” Kruseman.

Dit rijk geïllustreerde boek toont een kleine dwarsdoorsnede van de negentiende-eeuwse kunst in Nederland; thema’s uit de Bijbel en onderwerpen uit de vaderlandse geschiedenis, portretten van de fine fleur van de Nederlandse samenleving en romantische landschappen zijn bijeen gebracht. Recent onderzoek leverde levendige beschrijvingen op van leven en werk van de verschillende kunstenaars met vele nieuwe inzichten. Het laat zien hoe het schildergeslacht Kruseman een uitzondering vormt op de vele kunstenaarsfamilies die Nederland voortbracht: waar het vak meestal van vader op zoon werd doorgegeven, betrof het in deze getalenteerde familie overwegend (achter)neven.