Menu

Natuur in harmonie | Jan Holtrop (1917 – 1995)

titelNatuur in harmonie | Jan Holtrop (1917 – 1995)
auteur: Jeroen Kapelle
uitgever: Stichting Museum Veluwezoom Doorwerth, 2001

ISBN 90-6216-643-1
NUG 642
Gebonden met harde kaft, 80 pagina’s, illustraties in z/w en kleur
Monografie van Jan Holtrop. Deze uitgave mede is bedoeld als begeleiding van de overzichtstentoonstelling Jan Holtrop van 9 september tot en met 28 oktober 2001 ingericht door Stichting Museum Veluwezoom in Kasteel Doorwerth.

Jan Holtrop 1917 – 1995

De kunstschilder Jan Holtrop werd op 5 oktober 1917 in het Friese Lemmer geboren. Toen Jan vijf jaar oud was verhuisden de familie Holtrop naar Hilversum, waar ze in de Leeghwaterstraat een vishandel begonnen. Jan kwam toen al snel in de leer bij de bekende Hilversumse landschapschilder Johan F.C. Scherrewitz (1853-1903), die atelier hield aan de Soestdijkerstraatweg te Hilversum. Het werk van Scherrewitz werd sterk beïnvloed door de Haagse School. Zijn stijl en kleurgevoel zijn ook duidelijk terug te vinden in het werk van Holtrop. Alhoewel Holtrop vaak stemmiger werkte, haast romantisch, en een eigen zonniger, blonder pallet ontwikkelde.
Een kunsthandel op de Kerkbrink was de eerste die schilderijtjes van Holtrop verkocht. En zijn werk werd in 1948 voor het eerst – zeer succesvol – geexposeerd, in de kunsthandel Gebr. Koch te Rotterdam.

In Hilversum was Jan lange tijd lid van de Vereeniging van Beeldende Kunsten, waar o.a. ook Jan Rijlaarsdam en Henri Marie Mackenzie actief lid van waren.
In Laren onderhield hij contacten de Vereeniging van Beelden Kunstenaars Laren-Blaricum en de Gooise Schildersvereniging. Holtrop had een grote voorkeur voor het landschap van de Veluwe, het Gooi en Brabant. In de jaren zestig verlegde hij zijn werkterrein naar Oosterbeek en omgeving. Holtrop schilderde ook landschappen in Duitsland en Oostenrijk.

Werk van Holtrop is vaak tentoongesteld in o.a. Nederland en Duitsland.