Menu

Worpswede

Einführung in Landschaft und Kunst

Kleine Worpswede Führer
Auteur: Wolf-Dietmar Stock
Uitgever: Verlag Atelier im Bauernhaus, Fischerhude, 1996
ISBN 3-88 132 117-9
Uitvoering: paperback, 18-10,5 cm, met afbeeldingen in kleur en zwart-wit, ook foto’s van begin 20e eeuw.

Een overzichtelijk en informatief reisgidsje over Worpswede en een toevoeging over Fischerhude. Een korte geschiedenis van het kunstenaarsdorp, ook in een kroniek met jaartallen, met o.a. de komst en het vertrek van de belangrijkste kunstenaars. Levensbeschrijvingen en anekdotes. Veel praktisch informatie en een rondwandeling.

Enkele jaren voor 1900 ontdekten een paar kunstenaars vanuit Bremen het dorpje Worpswede op een verhoging in het veengebied. Dat zijn Heinrich Vogeler, die trouwde met Martha Schröder, Otto Modersohn, die trouwde met Paula Becker, en de schrijver Reiner Maria Rilke, met Clara Westhoff. Allen zijn kunstenaar en bevriend. In de jaren die volgen, komen en gaan vele kunstenaars, waaronder Hans am Ende, Fritz en Hermine Overbeck, Carl Vinnen, Fritz Mackensen, de beeldhouwer Bernard Hoedker. Het bekendst blijft Paula Modersohn-Becker, een onafhankelijke kunstenares die een eigen expressionistische stijl ontwikkelde. Zij stierf helaas jong (1907) na de geboorte van haar kind. Daarna trok Otto Modersohn naar het stillere Fischerhude.

In Worpswede zijn diverse musea en galeries, zoals de Barkenhoff, het voormalige woonhuis van Heinrich Vogeler en destijds een culturele ontmoetingsplek. Hedendaagse kunst vindt men o.a. in de Galerie “Altes Rathaus”. Buiten Worpswede is kunst van de betreffende kunstenaars te zien in Fischerhude: het Otto-Modersohnmuseum en de Fischerhude Galerie. Ook in het Kunsthaus in Stade, de Kunsthalle in Bremen, de Paula-Modersohn-Becker-Stiftung Bremen, de Fritz- und Hermine Overbeck-Stiftung in Kitohaus in Bremen-Nord.