Menu

Bakker, Willem Frederik (‘Jits’);

terug naar kunstenaars

Bakkers jeugd in Renkum werd overschaduwd door de Tweede Wereldoorlog . Zijn vader werd wegens verzetsdaden geëxecuteerd inKamp Vught. Nadat in september 1944 de Slag om Arnhem had plaats gevonden, werd Bakker naar Friesland  geëvacueerd.

Na de oorlog leefde het gezin Bakker in behoeftige omstandigheden, daarom werd de jeugdige Bakker voor een jaar in Zweden  ondergebracht. Van 1950 tot 1953 volgde hij drie jaar onderricht op de ambachtsschool  waar hij het diploma decoratieschilder behaalde. Hij werkte als vloerstoffeerder en behang ontwerper en studeerde in de avonduren aan de Kunstacademie Arnhem . In 1955 voer hij voor een jaar als matroos op de binnenvaart . Daarna werkte hij bij een reclamebureau in Arnhem en vervulde hij zijn dienstplicht als matroos bij de Koninklijke Marine .

In 1959 studeerde Bakker af aan de Grafische school in Utrecht en had hij zijn eerste tentoonstelling van aquarellen  en portretten in Renkum en in De Reehorst in Ede. In 1962 werkte hij als grafisch vormgever bij ingenieursbureau Grondmij NV.  Vanaf 1969 richtte hij zich volledig op het kunstenaarschap. Hij vestigde zich in zijn atelier “de kooi” met beeldentuin in De Bilt en in het Zuid-Spaanse Andalusië, nabij Málaga. Ook had hij sinds 1972 een atelier in de Belgische Ardennen.

Bakker trouwde twee maal en kreeg vier kinderen.

Jits Bakker werkte ruim 50 jaar als zelfstandig en grenzeloos veelzijdig kunstenaar. Beeldhouwen in brons en marmer was zijn grote passie, maar hij was ook actief als schilder, glaskunstenaar, graficus en sieradenmaker. Fameuze opdrachten in binnen- en buitenland hebben ervoor gezorgd dat hij internationaal faam verwierf met zijn kunst. De beelden van Jits kennen doorgaans een grote dynamiek; expressieve beweging en uitbundigheid zijn kenmerkend voor zijn werk. Maar ook ‘stille’ en intieme beelden maken deel uit van zijn oeuvre. De mens vormt het belangrijkste onderwerp van Jits Bakker. Belangrijke inspiratiebronnen hiervoor waren onder meer de klassieke mythologie, muziek, dans en sport.

Jits Bakker werd benoemd tot ereburger van de Finse stad Turku  (2008) en ook tot ereburger van de gemeente Renkum (2014). Ook werd hij ereburger van de Zuid-Portugese stad Loulé (2006). Diverse wereldleiders en prominenten bezitten werken van Jits Bakker, waaronder het Britse en Nederlandse koningshuis. Een filmportret over Jits Bakker ”Bronze Alive” door filmregisseur Tom Manders jr. werd in 1978 bekroond met de De Golden Image Award in New York. In 1995 won hij de Movado Museum Prijs.

In december 2014 ontving Jits Bakker postuum de “Sport and Art Award” van het IOC, voor het verspreiden van de Olympische waarden en zijn betekenis voor de sport.

Vanaf 1959 exposeerde Bakker in Nederland en in het buitenland, onder andere in Portugal (Algarve en Lissabon), op Malta en in Spanje (Andalusië en Barcelona) en in de steden Los Angeles, Atlanta, Johannesburg, Mexico-Stad en Parijs. Werken van zijn hand bevinden zich in museale en particuliere collecties in onder andere de Verenigde Staten, Mexico, Engeland, Duitsland, Zuid-Afrika, Finland, Spanje, Portugal, Frankrijk en België.

Bakker is ook de maker van onder meer de Jaap Edentrofee (1972),[3] de sculptuur van de internationale Hockey Champions Trophy, het beeld De Junior – voor het sporttalent van het jaar – en het beeldje dat bestemd is voor de winnaars van de Tom Sebastiaan Gans Prijs. Ook ontwierp hij de sculptuur Dirigent, een prijs van de Nederlandse Vereniging van Commissarissen en Directeuren.

Vanwege grote nationale- en internationale belangstelling voor het werk van Jits Bakker, ontstond de behoefte om een permanent openluchtmuseum te ontwikkelen voor de gemeenschap. Sinds 1999 bevindt zich op het landgoed Beerschoten in De Bilt een museale verzameling van ruim 30 monumentale beelden van Jits Bakker die permanent zijn geëxposeerd. Het was een grote wens van de kunstenaar om zijn werk belangeloos beschikbaar te stellen aan het publiek. De kunstcollectie op landgoed Beerschoten werd in 2009 officieel door Jits Bakker geschonken aan de samenleving. Sindsdien is de overheid (de provincie Utrecht) eigenaar van de beeldencollectie. Het museum-beeldenpark Jits Bakker is dagelijks vrij toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang.

terug naar kunstenaars