Menu

Haanen Adriana Johanna

terug naar kunstenaars

Adriana Johanna Haanen rond 1890
Adriana Johanna Haanen rond 1890

Adriana Johanna Haanen werd op 15 juni 1814 geboren in Oosterhout als tweede dochter uit een gezin met zes kinderen, waarvan er twee op zeer jonge leeftijd overleden. Haar twee broers George Gillis (1807-1881) en Remigius (1812-1894) werden net als haar oudere zus Elisabeth (1809-1845) onderwezen door vader Casparis Haanen (1778-1848) die kunsthandelaar, restaurateur en schilder was met een grote voorkeur voor taferelen bij maanlicht of kaarslicht, een genre dat we ook bij zijn kinderen aantreffen. Moeder Isabella Johanna Sangster (1777-1846) was familie van de dorpsarts Cornelis Adrianus Sangster die zich rond 1845 te Oosterbeek vestigde als arts (zie zijn lemma). Rond 1816 vertrekt Casparis met zijn gezin naar Utrecht en in 1830 vestigde het gezin zich in Amsterdam.
Op negentienjarige leeftijd laat ze zien dat ze technisch al tot veel in staat is.

Het vroegst bekende werk van Adriana Haanen, een fruitstilleven uit 1833. Olieverf op paneel.Particuliere verzameling.
Het vroegst bekende werk van Adriana Haanen, een fruitstilleven uit 1833. Olieverf op paneel. Particuliere verzameling.

Daar maakte Adriana Johanna Haanen naam als een succesvol bloemen- en stillevenschilderes, Tussen 1841 en 1892 zendt zij veel werk in naar de tentoonstellingen van Levende Meesters die vanaf 1808 in Amsterdam, en later ook in Den Haag en andere Nederlandse steden, werden georganiseerd. In 1855 werd zij lid van kunstenaarsvereniging Arti et Amicitiae in Amsterdam.
Enige keren deed zij haar kostbare schilderijen cadeau aan familieleden zoals aan haar “Lieve nicht Betsy Sangster”.

Geschenk van Adriana Haanen aan haar nicht Betsy Sangster. Olieverf op paneel. Particuliere collectie.
Geschenk van Adriana Haanen aan haar nicht Betsy Sangster. Olieverf op paneel. Particuliere collectie.

Tot 1862 bleef Amsterdam de woonplaats van Adriana Johanna Haanen, met een onderbreking in de jaren 1846-1848, toen zij volgens verschillende catalogi van Levende Meesters in Ouderkerk aan de Amstel woonde. In 1862 voegt zij zich bij haar vriendin Maria Vos zich in 1853 te Oosterbeek had gevestigd. Ze betrokken een woning aan de Weverstraat, Adriana aan de voorzijde en Maria Vos aan de achterzijde van een woning van waaruit ze uitkeken op Bergoord waar ze later, in 1870, de “Villa Grada” zouden laten bouwen. In dat jaar hadden Adriana Johanna Haanen en Maria zo veel verdiend aan hun beider zeer gewild werk dat ze zich deze volumineuze villa konden veroorloven.

Ter gelegenheid van de oplevering van villa Grada maakte haar vriendin Maria Vos deze aquarel met de villa en een palet met een liggende vos waarom heen enige hanen paraderen.
Ter gelegenheid van de oplevering van “Villa Grada” maakte haar vriendin Maria Vos deze aquarel met de villa en een palet met een liggende vos waarom heen enige hanen paraderen. Aquarel in particuliere verzameling.

Hier werkten en woonden zij tot Adriana in 1895 op 81-jarige leeftijd stierf. Zij werd begraven op het kerkhof van de St. Bernulphuskerk te Oosterbeek. Haar graf werd in de jaren `80 van de vorige eeuw geruimd.

terug naar kunstenaars