Menu

Heijl, Marinus

terug naar kunstenaars

Marinus Heijl was een generatiegenoot van Mauve, de Marissen en Mesdag. Ook hij was een vooraanstaand lid van kunstenaarsverenigingen Arti et Amicitiae en Pulchri Studio. Toch wordt de geboren Utrechter nu hoofdzakelijk geroemd als leraar van het onafscheidelijke duo Bastert en Poggenbeek en niet vanwege zijn eigen verdiensten. 

Commissie van Beheer over de Kunstzalen van Arti et Amicitiae in 1893 - met vlnr. G. Poggenbeek, N. Bastert, M. Heyl, J.S.H. Kever en G.H. Breitner
Commissie van Beheer over de Kunstzalen van Arti et Amicitiae in 1893 – met vlnr. G. Poggenbeek, N. Bastert, M. Heyl, J.S.H. Kever en G.H. Breitner

Marinus Heijl (Utrecht, 1835 – Amsterdam, 1931) wordt op 22 maart 1835 geboren in Utrecht. De jonge Marinus is voorbestemd voor het geestelijk leven, maar het lot beslist anders. Wanneer zijn vader overlijdt, vertrekt het gezin in 1851 naar Amsterdam. Marinus krijgt aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten les van de landschapsschilder Hendrik Dirk Kruseman van Elten.

‘Uiterwaarden landschap’ olieverf op doek: Marinus Heijl

In 1862 wordt één van zijn landschappen van de jonge kunstenaar geëxposeerd tijdens de tentoonstelling van Levende Meesters bij Arti et Amicitiae in Amsterdam, waarover het Algemeen Handelsblad schrijft dat het ‘oorspronkelijkheid en een kloeke opvatting’ verraadt. Vijf jaar later worden zijn werken – gemaakt rondom het Gelderse Wolfheze – nogmaals geprezen. Weliswaar als onaf, maar desalniettemin zodanig ‘uitmuntend krachtig’ dat de criticus zich wenst dat de schilder zijn doeken voortaan tot afgeronde schilderijen uitwerkt. Heijl is – op aanraden van Kruseman van Elten – in die jaren veelvuldig te vinden aan de Veluwezoom, die onder leiding van Johannes Bilders en Willem Roelofs uitgroeit tot een hotspot voor schilders op zoek naar een Nederlandse equivalent van Barbizon.

Zowel de schilderijen als de tekeningen van Heijl worden steeds gunstig besproken én vallen in de smaak bij het publiek. Begin jaren 1870 vestigt de schilder zich in de Amsterdamse Eerste Helmersstraat, waar hij een atelier aan huis heeft. De jonge Amsterdammer George ‘Geo’ Poggenbeek en Nico Bastert behoren tot zijn eerste leerlingen, met wie hij altijd een innig contact zal blijven onderhouden. In 1875 maken de drie een tocht naar Laag-Soeren, waarbij Heijl hen kennis laat maken met de Veluwezoom. In de daarop volgende jaren is de schilder ook in Zwitserland en het Duitse Harzgebergte onderweg. Behalve schilderijen maakt Heijl vooral veel houtskooltekeningen, die door heel Nederland getoond worden. Bij Arti et Amicitiae is hij inmiddels gepromoveerd tot voorzitter van de tentoonstellingscommissie.

‘Huisje in het groen’ – olieverf op doek: Marinus Heijl (herkomst: coll. Kunsthandel J. van den Elshout)

In 1905 wordt Marinus Heijl, ter ere van zijn zeventigste verjaardag, een feestmaal aangeboden bij Arti et Amicitiae. Op zijn tachtigste gebeurt dat wederom, waarbij door Carel Dake in De Telegraaf gewag wordt gemaakt van een man die de ‘lenigheid bezit van een lenig man van vijftig, de vrolijkheid van een vrolijk man van dertig en een zich nog steeds ontwikkelend talent.’ Het zijn de jaren dat de schilder steeds vaker de aandacht op zich weet te vestigen. Hoewel hij vooral geroemd wordt om zijn jeugdigheid op immer voortschrijdende leeftijd, wordt ook de kwaliteit van zijn werk in ogenschouw genomen. In het voorjaar van 1924 ontvangt Heijl persoonlijk complimenten van koningin Wilhelmina, wanneer zij op de sociëteit van Art is. ‘Ik wou niet, ik was niet gekleed,’ vertelt de schilder naderhand aan dagblad Het Vaderland: ‘Ik protesteerde, maar mijn protest mocht niet baten […] Amice Simon Maris aan mijn linker en Wolter in mijn rug. Zóó trekkend en duwend gaat het de trappen op naar de tentoonstellingszaal.’ Aldaar treft de schilder de koningin. Wat volgt is een tête-à-tête van zo’n twintig minuten, waarbij zij hem complimenteert met zijn werk. Marinus Heijl overlijdt op 29 januari 1931 op 94-jarige leeftijd in zijn woonplaats Amsterdam. Werk van Heijl is te vinden in de collecties van het Rijksmuseum Amsterdam, het Frans Hals Museum in Haarlem, het Zuiderzee Museum in Enkhuizen en Museum Veluwezoom in Doorwerth.

terug naar kunstenaars