Menu

Bilders-van Bosse, Marie

terug naar kunstenaars

Marie van Bosse werd in 1837 in Amsterdam geboren als oudste kind van mr. Pieter Ph. van Bosse, de latere liberale politicus en veelvuldig minister, en Johanna M. Reynvaan. Marie wilde niet alleen, als dochter van gegoede ouders, uit liefhebberij tekenen en aquarelleren, maar ook zelfstandig kunstenares worden. Na lessen van Hendrik van de Sande Bakhuyzen en Johannes Bosboom ging zij vanaf 1875 ‘s zomers met Johannes Warnardus Bilders, rond Vorden, buiten schetsen en schilderen. In 1880, na het overlijden van haar vader, trouwde zij met de veel oudere Bilders. Het echtpaar ging in Oosterbeek wonen. Marie Bilders-van Bosse heeft daar tien zeer productieve jaren gehad.

Nadat haar echtgenoot in 1890 overleden was, ging zij weer in Den Haag wonen, maar keerde elke zomer naar Oosterbeek terug. Zij maakt in haar schilderijen en aquarellen een ontwikkeling door die uitmondde in het impressionisme van de Haagse School. Mevrouw Bilders-van Bosse exposeerde overal in Nederland en ook in het buitenland.

Zij onderhield vriendschappelijke contacten in de culturele elite (Bosboom-Toussaint, Gijsbert van Tienhoven, Augusta de Wit, Anna Wolterbeek). Na haar onverwachte overlijden, tijdens een kuur te Wiesbaden in 1900, werd zij te Oosterbeek bij haar echtgenoot begraven.Het leven en werk van M. Bilders van Bosse is beschreven in het boek: Marie Bilders-van Bosse 1837-1900. Een leven voor kunst en vriendschapvan de hand van de kunsthistorica drs. Ingelies Vermeulen en socioloog dr. Ton Pelkmans (zie de pagina Boeken op deze site) Zie ook de informatie over de tentoonstelling Marie Bilders – van Bosse Voor kunst en vriendschap, die in 2008 door Museum Veluwezoom is ingericht.

terug naar kunstenaars