Menu

Woerd, Hendrika Arnolda van der (‘Henny’)

terug naar kunstenaars

Woerd, Hendrika Arnolda van der (‘Henny’) ; geboren te Borne (O.) op 5 maart 1928 en is overleden 27 februari 2019. Is opgegroeid Borne en woonde sinds 1942 in Oosterbeek (gem. Renkum). Huwde hier op 15-12-1949 met de kunstschilder Teerink B.J. (Jan) geboren op 6 november 1926, eveneens beeldend kunstenaar. Was leerlinge van de Academie v. Beeldende Kunst te Arnhem. Emailleert, elke techniek, is vooral in de schilder- en etstechniek doorgegaan. Lid van ‘Punt 62’.

OOSTERBEEK – Klein, priegelig, maar wondermooi. De email miniatuurtjes van Henny Teerink-van der Woerd uit Oosterbeek. Kleine, geschilderde portretjes in medaillons, armbanden, op theedozen, of zilversmeedwerk rond flesjes. Een oude kunst, die rond de 17e eeuw in Frankrijk en Zwitserland tot grote bloei kwam, maar ruim een eeuw later nagenoeg verloren ging.

Henny Teerink (1928) heeft zich daarom de techniek helemaal zelf aan moeten leren. “We zijn wel op zoek geweest naar literatuur erover, maar er was eenvoudig weg niets te vinden”, vertelt de Oosterbeekse. “Toen ben ik gewoon maar begonnen.”

Met oneindig geduld, vult haar man Jan Teerink aan. “Henny heeft een enorm doorzettingsvermogen. Ze heeft jaren geëxperimenteerd en onderzoek gedaan. Er zijn dozen vol mislukte miniatuurtjes, maar het is haar uiteindelijk toch gelukt.”

De techniek komt in het kort hierop neer dat op een koperplaatje een witte emaillaag wordt aangebracht, die na het bakken op ongeveer 900 graden Celsius als ondergrond dient voor het schilderen. Hierop wordt in dunne laagjes het portret geschilderd met emailverf, dat is aangemaakt met lavendelolie. Na elk laagje volgt een bakproces van 550 graden Celsius, waarbij het geschilderde zich met de onderlaag verbindt. Elk portretje wordt zo’n vijftien tot twintig keer gebakken.

Wat was haar drijfveer om een niet meer bestaande techniek opnieuw ‘uit te vinden’? “Ik zag een plaatje in een boek van zo’n miniatuur. Het verbaasde mij dat je zoiets fijns kon maken met dat groffe email”, vertelt Henny Teerink. “Het was voor mij de uitdaging dat ook te proberen.”

 

Website Henny Teerink

Een van de eerste portretjes was er een van haar dochter. “Ik wilde daar graag een hanger van hebben en heb het naar een edelsmid gebracht. Toen ik het terugkreeg, was het eigenlijk niet zo mooi als ik in gedachten had. Mijn man heeft me toen gestimuleerd een cursus edelsmeden te volgen. Nu maak ik alle zilverwerk eromheen zelf. Maar alles in dienst van het email.”

Henny Teerink werkt graag aan collecties. Zo heeft ze miniatuurtjes gemaakt van Willem van Oranje en zijn vier vrouwen en hun kinderen. Daarnaast heeft ze onder meer een collectie van de familie Kröller-Müller en van 

 

terug naar kunstenaars