Menu

Charles Dankmeijer

Dankmeijer volgde eerst tekenlessen bij Felix Meritis te Amsterdam. In 1881 ging hij naar Antwerpen en volgde daar cursussen onder Karel Verlat aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen, waar hij de “Prix d’Excellence” won. Van 1882 tot 1886 studeerde hij aan de Rijksacademie van beeldende kunsten te Amsterdam, onder August Allebé en Barend Wijnveld. Daarna ging hij werken in Laren, waar hij Anton Mauve ontmoette, die hem sterk zou beïnvloeden. 

Na de dood van Mauve in 1888 trok Dankmeijer terug naar  Amsterdam, waar hij trouwde met Anna Margaretha van Oven. Dankmeijer en  zijn gezin zouden vervolgens met grote regelmaat van woonplaats  wisselen. In 1889 vestigde hij zich in Deventer en vervolgens woonde hij  opnieuw in Amsterdam, in Den Haag, Loosduinen, weer Amsterdam, Zaandam, Renkum (waar hij werkte met Théophile de Bock), Oosterbeek, Leiden, Den Haag weer en uiteindelijk Scheveningen. Daarnaast maakte hij reizen naar Vlaanderen, Frankrijk en Italië. In 1900 won Dankmeijer een medaille op de Exposition Universelle te Parijs. Hij exposeerde met veel succes in Dordrecht, Amsterdam en Den Haag. 

Charles Dankmeijer, Huisje op de Noordberg bij Renkum, olieverf op doek, 49 x 69 cm

Hij overleed in 1923, 61 jaar oud. Zijn werk is onder andere te zien in het Gemeentemuseum Den Haag, het Kröller-Müller Museum in Otterlo en Museum Veluwezoom in Doorwerth.