Menu

De begaafde vrouwenhand


Op 11 maart om 15.00 uur zal Ingelies Vermeulen speciaal voor de Vrienden
van Museum Veluwezoom een lezing houden over vrouwelijke kunstenaars in de 19de eeuw.
Gedurende de 19de eeuw verandert de positie van vrouwelijke kunstenaars. Daar waar aan het begin van de eeuw tekenen en schilderen voornamelijk een hobby is voor dames, zie je tegen het einde van de eeuw dat vrouwen hun eigen plaats binnen de kunstwereld in gaan nemen.
De academies openen hun deuren voor kunstenaressen en hun werk wordt in kranten besproken. Hoe verliepen deze veranderingen en welke obstakels kwamen de kunstenaressen daarbij tegen?
Een overzicht met werk van kunstenaressen als Henriette Ronner, Thérèse Schwartze, Maria Bilders-Van Bosse enSuze Robertson.

Ingelies Vermeulen (1973) studeerde aan de Universiteit Utrecht af bij Saskia indertijd tot een publicatie in samenwerking met Ton Pelkmans en een tentoonstelling in Museum Veluwezoom.
Ondertussen heeft ze, samen met Katjuscha Otte, meerdere tentoonstellingen en boeken op haar naam zoals Nachtlicht, de schilders van het nieuwe licht 1880 – 1940, Agatha Zethraeus – vriendin, leerlinge en model van Mondriaan en De vrouwen in het leven van Piet Mondriaan.De Vrienden van Museum Veluwezoom ontvangen voor deze lezing nog een aparte uitnodiging.

Terug naar de nieuwsbrief