De Pictura Veluvensis expositie 1913 in Nunspeet

Pictura Veluvensis beperkte zich niet tot de Veluwezoom. Kunstenaars uit heel Nederland werden uitgenodigd om mee te doen met exposities in Renkum. In 1913 exposeerden de kunstenaars van Pictura Veluvensis voor het eerst buiten Renkum. Dit gebeurt in Nunspeet, daartoe gestimuleerd door Edzard Koning, een kunstenaar, die er woont en werkt en al vanaf 1906 meedoet aan de tentoonstellingen in Renkum. Anno 2019 herhaalt het Noord-Veluws Museum deze tentoonstelling. De schilderijen van de ruim 50 kunstenaars van toen zijn nu zo veel mogelijk van overal vandaan samengebracht tot een prachtig geheel. Daarop zijn vooral landschappen te zien, maar ook portretten en stillevens. Er zijn een aantal schetsboeken, die laten zien hoe schilders geboeid raakten tijdens hun omzwervingen in de vrije natuur. Sommige kunstenaars beschilderden servies, maakten beelden van gips of illustreerden kinderboeken. Het jaar 1913 is in kunsthistorisch opzicht een interessant jaar. In deze tentoonstelling is te zien dat er nog geëxperimenteerd werd met nieuwe varianten op het impressionisme. De vele landschappen geven een prachtig zicht op de Veluwe van meer dan 100 jaar geleden.