Een gemiste kans voor Museum Veluwezoom

Museum Veluwezoom, wat een mooi museum in onze gemeente. Met louter en alleen vrijwillige medewerkers, die de collectie zo goed mogelijk conserveren, die het op zich nemen om toezicht te houden en bezoekers vriendelijk te woord te staan en die zich inspannen om honderden schoolkinderen per jaar met de schilders van de Oosterbeekse School te laten kennismaken. En wat een prachtige en verrassende tentoonstellingen weet MVZ altijd weer te realiseren.
Met dit in het achterhoofd ging ik in 2016 graag in op de vraag van voorzitter Egbert Rijnders om plaats te nemen in het bestuur van het museum. Het is dan ook niet om het museum en de mensen die daar bij betrokken zijn, dat ik januari  jl. mijn bestuursactiviteiten beëindigde. Het gaat om een meer inhoudelijke kwestie.

Al sinds zeker tien jaar wordt er geprobeerd om MVZ meer ruimte te bieden. De collectie die zich op de zolder van Kasteel Doorwerth bevindt, staat tot aan de nok toe opgestapeld. Bovendien zijn de conserveringscondities (luchtvochtigheid, temperatuur) voor deze waardevolle schilderijen ronduit slecht. De tentoonstellingszalen in het kasteel, hoe sfeervol ook, kennen de nodige beperkingen en bieden doorlopend te weinig ruimte. Vandaar dat het museum al zo lang in gesprek is met de gemeente op zoek naar een andere locatie. Jarenlang is er geijverd voor een Centrum voor Landschap Kunst en Cultuur op de mooiste plek die men zich maar kan dromen: de Westerbouwing. Samen met andere culturele instellingen zou dan het begrip van Oosterbeek/Renkum als eerste kunstenaarskolonie in het land zich verder kunnen ontwikkelen tot een levendige locatie van moderne en minder moderne kunstuitingen. En natuurlijk voorzien van een restaurant waar dagelijks iedereen terecht kan om van dat wonderschone uitzicht te genieten.

Het mag helaas niet zo zijn. Na jarenlange gesprekken met de gemeente en vermogende fondsen die zich wel als meefinancierende wilden opwerpen, is dit plan ter ziele. Zeker, forse bezuinigingen binnen de gemeente maken het momenteel niet makkelijk om een dergelijk project te realiseren. Maar er zijn ook andere mogelijkheden om zo’n initiatief te steunen. En wat is er een tijd verloren gegaan aan zinloze gesprekken en rapporten!
Het ziet er dus niet naar uit dat MVZ op afzienbare termijn naar een andere locatie verhuist. Dit betekent dat alles blijft zoals het al jaren gaat. Ikzelf had mij als bestuurslid voorgesteld een zekere rol vanuit het bestuur van MVZ te kunnen spelen om de collectie op een moderne en verantwoorde manier te kunnen beheren en exposeren. Nu dit niet mogelijk is, zie ik geen reden om als bestuurslid aan te blijven. Maar uiteraard blijft mijn sympathie voor dit museum en vooral haar vrijwilligers onverminderd bestaan!

Annemiek van der Veen
bestuurslid MVZ 2016-2020