Menu

Museum Veluwezoom

 

Museum Veluwezoom bevindt zich in het prachtig gerestaureerde kasteel Doorwerth. Je kunt het kasteel van verre waarnemen, schitterend gelegen in het landschap van de Rijn aan de voet van de Duno.

Het museum beschikt over tentoonstellingszalen die de sfeer van weleer uitstralen. Dikke houten plafondbalken, grof gestucte muren en kleine raampartijen geven een schitterend beeld van de omgeving en verhogen de sfeer in de tentoonstellingsruimten. Waar je over de eikenhouten vloer voort kunt schrijden alsof je de kasteelheer/vrouw zelf bent.

Een omgeving die de schilderijen van de schilders van de Veluwezoom verrassend goed tot zijn recht doen komen.

Museum Veluwezoom verzamelt, conserveert en stelt kunstwerken van de Schilders van de Veluwezoom tentoon.

Het museum wordt volledig gerund door vrijwilligers.

Kasteel Doorwerth

De rijke geschiedenis van kasteel Doorwerth omvat meer dan zeven eeuwen. Het kasteel heeft sinds zijn ontstaan in de 13de eeuw verschillende uitbreidingsfasen doorgemaakt.

Doorwerth is gebouwd als een houten burcht en wordt uiteindelijk een stenen kasteelcomplex met hoofdburcht en bijgebouwen. Opeenvolgende kasteelbewoners voegen steeds bouwdelen toe. Kort na het midden van de 16de eeuw bereikt het kasteel zijn grootste omvang.

De meest dramatische gebeurtenis in de kasteelgeschiedenis is de Tweede Wereldoorlog. In het najaar van 1944 verandert kasteel Doorwerth in een ruïne als het resultaat van vernielzucht en beschietingen tijdens de Slag om Arnhem.

Pas in de jaren vijftig kwam de restauratie op gang, waarbij Stichting Geldersche Kasteelen het uiteindelijk overnam van vereniging ‘De Doorwerth’. Pas in 1983, na 37 jaar, werd het herstel afgerond. Doorwerth is nu weer een indrukwekkend kasteel met voorburcht op het snijvlak van Rijn en Veluwe.