Over bijzondere contacten met bevriende musea…

Tijdens bezoeken aan drie bevriende musea die tevens lid zijn van EuroArt ontstonden leuke en tevens nuttige contacten.

Nunspeet

Het eerste contact met het Noord Veluws Museum ontstond tijdens de jaarlijkse excursie van de vrienden van het museum. Dit onder leiding van Jan en Olga Ribbius. Wij kregen in het NVM een presentatie door Eric Stotijn, de directeur van het NVM. Heel interessant. Ik heb meteen kaartjes uitgewisseld om een jaar later terug te keren met de kunstclub Blikvanger uit Doorwerth.

Van het een kwam het ander. Er ontstond een gevoel dat wij iets aan elkaar konden hebben. Dus hebben we met het bestuur van de Stichting Vrienden van MVZ een bezoek aan het bestuur van het NVM in Nunspeet gebracht. Dit was zeer geanimeerd en leerzaam. Onderwerpen zoals budget, jaarplanning, onderhoud, sponsoring en de PR om bezoekersaantallen omhoog te krijgen.

Ook is het NVM-bestuur later bij ons op bezoek geweest en hebben wij een wederzijdse expositie gerealiseerd. De conservator van het NVM zou begin 2020 in ons kasteel een presentatie verzorgen, maar vanwege corona ging dat niet door.

Domburg

Het tweede contact was met het Marie Tak van Poortvliet museum in Domburg.
Tijdens een vakantie met dochter en vier kleinkinderen in Zoutelande had ik een bezoek aan het museum in Domburg gepland.
Op de voorlaatste dag reed ik naar Domburg met een viertal kleinkinderen in de auto. Na enig zoekwerk om de locatie van het museum in het centrum via een smal steegje te vinden bleek bij het museum dat ik mijn museumkaart vergeten was. Geen probleem, komen we morgen terug.

De volgende dag opnieuw geprobeerd. Bij aankomst bleek het museum pas ’s middags open te gaan en wij wilden om 13h00 al vertrekken naar huis. De ingang was echter wel open vanwege een vergadering. Vanuit dat groepje kwam iemand aanrennen om ons te vertellen dat het museum dicht was. Toen ik echter vertelde dat ik bestuurslid was van de Stichting. vrienden van Museum Veluwezoom werd hij heel enthousiast en we mochten van hem wel binnen om de speciale expositie “Zeeuwse portretten” te bekijken, waarvoor ik eigenlijk kwam. Deze vriendelijk man bleek Arnout van Houten te zijn de directeur van het museum. Na afloop kwam hij nog even afscheid nemen en vroeg mij de groeten over te brengen aan Egbert Reinders, hetgeen ik gedaan heb.

Laren

Het derde contact was tijdens een bezoek met medevriend van het Museum Veluwezoom, Rolf van der Voort.

Wij waren voor de eerste corona golf net nog op bezoek in het Singer museum in Laren.

Al lopende door de zalen met werkelijk prachtige schilderijen viel ons in een van de zalen een scherm op dat voor een doorgang stond. De nieuwsgierige Rolf keek even om de hoek achter het scherm en had niet in de gaten dat ik op dat moment een foto van hem nam.

Verderop in de volgende zaal hingen een aantal mooie schilderwerken van Vincent van Gogh. Ook daar nam ik foto’s van.

De week daarna las ik in de krant dat een van die schilderijen gestolen was.

Gestolen schilderij

Ik heb meteen Rolf gebeld om te vragen of hij dat soms gedaan had! Gelukkig was hij het niet.

Evert van Ravenzwaaij