Menu

Tentoonstelling ‘Pictura Veluvensis. Het Veluwse landschap in beeld’

Dit najaar jubileren zowel Museum Veluwezoom (25 jaar) als het Noord-Veluws Museum in Nunspeet (5 jaar). Twee musea die een beeld geven van de kunstenaarskolonies op de zuidelijke en de noordelijke Veluwe. Een mooi moment om samen op te trekken. Museum Veluwezoom, gevestigd in het schitterende Kasteel Doorwerth organiseert een jubileumtentoonstelling over schilders uit de periode 1900-1940 voor wie de Veluwe als inspiratiebron diende. Het Noord-Veluws Museum brengt een reprise van de expositie van de kunstvereniging Pictura Veluvensis, die in 1913 in dit dorp te zien was.

Kunstenaarskolonies

Rond 1900 zijn Renkum en Nunspeet bloeiende kunstenaarskolonies. In Renkum wordt in 1902 zelfs een kunstvereniging opgericht: Pictura Veluvensis. Dat de ‘plein air’ schilders graag naar de Veluwe komen is niet zo verwonderlijk. Het is Nederlands grootste aaneengesloten natuurgebied en bestaat uit heel verschillende landschappen: heidevelden, stuifzanden, bossen, graanakkers, beekdalen, graslanden, waterpoelen en in het zuiden en oosten liggen de rivieren de Rijn en de IJssel.

Landschapschilders in Museum Veluwezoom

De tentoonstelling in Museum Veluwezoom bestaat uit werken, die op de Veluwe zijn vervaardigd gedurende de periode 1900 – 1940, dezelfde periode wanneer de Renkumse kunstvereniging Pictura Veluvensis (1902 – 1935) actief is. De kunstschilders Théophile de Bock en Barend Ferwerda waren de drijvende krachten achter deze vereniging en vooral door de enorme inzet van Barend Ferwerda in zijn functie als secretaris/penningmeester wist de vereniging tot 1935 stand te houden. Tot de schilders van Pictura Veluvensis behoren onder anderen Charles Dankmeijer, Hendrikus Alexander van Ingen, Cornelis Kuypers, Xeno Münninghoff en Andries Verleur. Ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum maakt Museum Veluwezoom een interessante combinatie van de schilders van de zuidelijke Veluwe met de schilders, die vooral op de noordelijke Veluwe werkten, zoals Arthur Briët, Marie Wandscheer, Jan van Vuuren, Edzard Koning, Ben Viegers en Jos Lussenburg.