Menu

Aanwinsten en restauraties

“Aanwinsten en restauraties – Het koesteren waard”

Holleweg op de Veluwe

Vanaf vrijdag 14 oktober 2022 t/m 1 januari 2023 kan de tentoonstelling “Aanwinsten en restauraties” worden bezocht.

Het museum verzamelt, conserveert en exposeert werk van de vele kunstenaars, die aan de Zuid- of West-Veluwezoom gewoond en gewerkt hebben.

Het museum krijgt regelmatig kunstwerken aangeboden in de vorm van schenkingen en bruiklenen, veelal afkomstig uit nalatenschappen. Een enkele keer wordt werk aangekocht. De aanwinsten van de laatste jaren zijn nu uit het depot gehaald.
De aangeboden werken zijn niet altijd in een staat, die tentoonstellen toelaat. Het museum heeft een eigen restauratieteam. Het restaureren bestaat uit het zorgvuldig schoonmaken, het aanbrengen van een nieuwe vernislaag en het zo mogelijk bijwerken van beschadigingen aan schilderijen en lijsten. Enkele schilderijen zijn opnieuw ingelijst.
Veel tekeningen zijn ooit ingelijst met niet zuurvrije passe-partouts, die op den duur een bruine verkleuring geven. Met eigen middelen en financiële ondersteuning van de gemeente Renkum zijn een groot aantal werken van nieuwe zuurvrije passe-partouts voorzien.

Onder de tentoongestelde werken zijn ook enkele atelierstudies opgenomen als voorbeeld van hoe men in het  verleden op de academies leerde tekenen.

De nieuwe aanwinsten zijn vervaardigd door bekende en minder bekende kunstenaars, te dateren tussen 1850 en 2000 en tonen verschillende stijlen uit de eerder genoemde perioden. Zo is deze najaarstentoonstelling opvallend gevarieerd.