Menu

Bert Bouman, Grafisch ontwerper, Illustrator, Tekenaar. 26 maart tot en met 20 juni 2010

Bert Bouwman

Woord voor Woord

Bert Bouman brak landelijk door met zijn illustraties voor de kinderbijbel ‘Woord voor Woord’. IKON maakte het gelijknamige kinderprogramma dat van 1970 – 1976 werd uitgezonden. Karel Eykman schreef de tekst, Bert Bouman maakte de illustraties en Aart Staartjes presenteerde het programma. De tekeningen in deze kinderbijbel situeren bijbelverhalen in contexten die kinderen van nu herkennen. Zo loopt de barmhartige Samaritaan naast zijn ezeltje op een Hollandse boerderij af; helpt Jezus met de afwas in een keuken uit de jaren 1960; en zou het dochtertje van Jaïrus een buurmeisje kunnen zijn. Hiermee slaat Bouman een brug tussen de bijbelverhalen enerzijds en de wereld van kinderen. Deze kinderbijbel vormde een doorbraak door de manier waarop oude verhalen in hedendaagse beelden worden gecommuniceerd.

Grafisch ontwerper en Illustrator
Bert Bouman tekende en ontwierp boekomslagen en illustraties voor ruim 300 boeken en maakte een nog groter aantal illustraties voor dag- en weekbladen. Een selectie van zijn tekeningen voor boekomslagen die hij in opdracht van verschillende uitgevers maakte, worden naast de gedrukte editie getoond. Sommige van deze edities blijven actueel door voortdurende herdruk zoals ‘Rijmpjes en versjes uit de oude doos’ dat onlangs als speciale jubileumeditie verscheen. Andere tekeningen die getoond worden zijn ondermeer: ‘Het meisje met het rode haar’, geschreven door Theun de Vries (Querido, 1978); ‘Mijn hoofd vol van het landschap wijd en zijd. Nederlandse landschappen van Bert Bouman’ (Bosch & Keuning NV, 1980) en ‘Reinaert de Vos’ (Ploegsma, 1979). Bijzonder zijn het boekontwerp en de houtsnedes voor ‘Die Legende vom heiligen Trinker’, geschreven door Joseph Roth, en uitgegeven door Stichting De Roos (1966). 
Het meisje met het rode haar, pentekening

Bert Bouman met het team van ‘Woord voor Woord’ van de IKON

Het Woord
Dit boek, dat in de jaren 1960 uitgegeven werd door de Vereniging tot Verspreiding der Heilige Schrift, is een keuze van delen uit zowel het Oude als uit het Nieuwe Testament. Voor deze nieuwe samenvatting van de oude verhalen maakte Bert Bouman 106 expressieve penseeltekeningen waarvan een groot deel bladvullend. Tekeningen en de tekst vullen elkaar in deze uitgave op een bijzonder manier aan. De inspiratie van Bert Bouman voor het maken van deze tekeningen was een reis naar Israël in 1962. Een selectie uit de tekeningen die hij tijdens deze reis maakte, hangt rondom aan de wand. 

Het Bijbels Museum (Amsterdam) en het Letterkundig Museum (Den Haag), familie en particulieren leveren het materiaal voor deze expositie.

Terug naar…tentoonstellingen die geweest zijn.