Menu

De Meester van Wolfheze. Frederik Hendrik Hendriks (1808 – 1865) en zijn leerlingen 1 oktober 2011 tot en met 15 januari 2012

De schilder Frederik Hendrik Hendriks
Geboren en opgegroeid te Arnhem kreeg hij les op de tekenschool van het genootschap Kunstoefening. Hendrik Jan van Amerom leidde hem op tot schilder. Hij werkte een tijdlang in Amsterdam en was daar succesvol. Na zijn huwelijk met Hendrika de Gaaij Fortman vestigde het jonge gezin zich in 1841 te Oosterbeek. Van hier uit maakte Hendriks zijn Veluwse landschappen. In het bijzonder werkte hij graag in het nog ongerepte Wolfheze. Hendriks maakte enkele malen een grote reis, onder andere naar Noorwegen. Daarna verschenen er ook bergen en rotspartijen in zijn werk. In 1860 keerde Hendriks met zijn gezin terug naar Arnhem om er docent te worden aan de tekenschool. Na zijn overlijden bracht de mecenas Alexander Ver Huell een actie op gang om de befaamde schilder een waardig grafmonument te bezorgen.

De leerlingen van Hendriks
Hendriks heeft aan een reeks leerlingen schilderles gegeven. De bekendste was de Arnhemmer Jacob Cremer (1827-1880) die er later voor koos als literator en voordrachts-kunstenaar verder te gaan. Toen Hendriks in 1865 overleed, schreef hij Frederik Hendrik Hendriks. De Schilder van Wolfhesen door zijn leerling geschetst, een liefdevol gedenkschrift. Andere leerlingen waren Corstiaan de Swart, Pieter Oerder, Marinus Harting, Frederik Johan Rosa en Sara Hendriks, een van zijn dochters.

De tentoonstelling
Deze eerste tentoonstelling van werk van Hendriks en zijn leerlingen beslaat de drie zalen van Museum Veluwezoom in Kasteel Doorwerth. In de grote Veluwezoomzaal zijn vooral de geschilderde landschappen van Hendriks te zien, composities van vergezichten, heuvels en dalen, indrukwekkende boompartijen en fijnzinnig licht. Gestoffeerd met wandelaars, reizigers, jagers of herders en hun dieren, klein gehouden om de grootsheid van de natuur te benadrukken. In de twee kleinere zalen worden tekeningen, groot en klein, van Hendriks en van zijn leerlingen geëxposeerd. Door middel van wandteksten en in vitrines worden de bezoekers geïnformeerd omtrent biografische en kunsthistorische wetenswaardigheden.

Nieuwe publicatie
Gelijktijdig met de opening van de tentoonstelling verschijnt bij Uitgeverij Van Gruting het boek De Meester van Wolfheze. Frederik Hendrik Hendriks (1808-1865) en zijn leerlingen. Experts presenteren daarin de bestaande en nieuwe gegevens over de kunst van Hendriks (Jeroen Kapelle), de relatie van Hendriks met de (kerkelijke) afgescheidenen (Frans Rozemond), het Wolfheze ten tijde van Hendriks (Ulbe Anema) en Cremer als Veluweschilder (Wiepke Loos). Voorts zijn er een biografie van Hendriks (Ton Pelkmans) en korte biografieën van de al genoemde leerlingen (Jaap Versteegh, Pelkmans, Kapelle).
Het boek bevat ruim tachtig afbeeldingen, ook van niet tentoongestelde werken. Het boek is verkrijgbaar in de winkel van Kasteel Doorwerth, bij de boekhandel en via www.vangruting.nl : ISBN 97890 75879 575. Hardcover, 120 pagina’s, fullcolour, 21,5 x 21,5 cm. Prijs: € 24,-

Financiële ondersteuning
De tentoonstelling en de publicatie zijn financieel mogelijk gemaakt door bijdragen van tal van particuliere sponsors en door Fonds A.H. Martens van Sevenhoven, Prins Bernhard Cultuurfonds Gelderland, Stichting A.C. van Deventer en Stichting Steunfonds Kruiswerk gemeente Renkum.

Terug naar…tentoonstellingen die geweest zijn.