Menu

Gunhild Kristensen (1919-2002) 3 september 2005 tot en met 29 januari 2006

De kunstenares
Geboren in 1919 als dochter van een Leidse hoogleraar van Noorse afkomst, studeert zij aan de Rijksacademie te Amsterdam. Zij kiest daar voor de monumentale inrichting die onder leiding staat van Heinrich Campendonk. Bij verblijven in Londen en in Noorwegen groeit haar technische veelzijdigheid verder. Zij illustreert een jeugdbijbel en reist ter voorbereiding door Marokko. In de periode van wederopbouw krijgt zij bekendheid door glas-in-loodramen in vele gebouwen. Zij maakt ook ramen van gekapt glas. In de jaren zestig ontwerpt zij 10 kleden voor de Hervormde kerk te Drempt. Het project maakt haar definitief landelijk bekend. Ook voor raadhuizen en andere gebouwen ontwerpt zij wand- of vloer- tapijten en wandappliqués. In 2002 overlijdt Gunhild Kristensen en wordt in Oosterbeek begraven. Op verzoek van de familie neemt Museum Veluwezoom haar artistieke nalatenschap onder beheer.

De expositieDe expositie is begonnen op 3 September en inmiddels verlengd tot en met 29 januari 2006Als jong meisje maakte Gunhild al striptekeningen van haar belevenissen. Voorbeelden zijn te zien. Ook uit haar academietijd is er werk, dat getoond wordt naast werk van haar beroemde leermeester Heinrich Campendonk.

In haar nalatenschap bevonden zich een flink aantal raamontwerpen schaal 1:1 (zgn. kartons). Enige van deze kwetsbare kunstvoorwerpen zijn gerestaureerd. Van de enorme glas-in-loodraampartij in de Chr. Kweekschool te Rotterdam zijn 6 panelen van de sloop gered; deze zijn nu tezamen met de kartons te zien. Er zijn voorts tapijten. kleinere glas-in-loodramen en appliqueerwerk te zien.

Begeleidende publicatie
Pieter van der Kuil heeft een kloeke monografie gewijd aan leven en werk van de kunstenares. Titel: Gunhild Kristensen – een kleurrijk leven. Naast een gedegen levensbeschrijving bevat de monografie een inventarisatie van de ramen en tapijten van Kristensen in en aan gebouwen.

Een en ander is rijk geïllustreerd; één raamafbeelding is uitvouwbaar.
Uitgave: Uitgeverij Kontrast, Oosterbeek. Prijs: € 10,00. Verkrijgbaar in museumwinkel en boekhandel. 

ISBN: 90-75665-00-8.

Terug naar…tentoonstellingen die geweest zijn.