Menu

Herman Romijn en de kunstenaarsvereniging Rhijn-Ouwe 28 september 2013 tot en met 26 januari 2014

Herman Romijn, schilderend op de Hazenakker te Oosterbeek

Herman Romijn vestigt zich in 1940 in Oosterbeek. Tijdens de oorlog bewoont hij het historische gebouw ’t Hemeldal. Na de oorlog betrekt hij de portierswoning op het terrein van het landgoed Hartenstein. Hij groeit uit tot een bekende persoonlijkheid in het dorp en omgeving.
Romijn richt in 1949 de groep Oosterbeekse Beeldende Kunstenaars (1949-1954) op. In 1955 opgevolgd door de vereniging Rhijn-Ouwe (1955-1961). In 1962 gaat deze vereniging op in een breder verband, n.l. Punt 62 – kunstenaarsgroep van de Zuid-Veluwezoom (1962-1967). 
Deze verenigingen hebben aan een vijftigtal kunstenaars een podium geboden. Naast Romijn, o.a. de kunstschilders Harry Antheunis, Jan Holtrop, Johan Mekkink, Piet van Mierop, Jan Teerink en Dirk van Veelen. 

Herman Romijn Bank met Spar, olieverf op doek

Ook schilderessen waren vertegenwoordigd, waaronder Tilly Münninghoff-van Vliet, Elisabeth Roest van Limburg en Willy van Woerden-Pulle. Andere leden waren de glazeniers Gunhild Kristensen en Octave van Nispen tot Pannerden, de edelsmid Frans Zwollo jr., de keramisten Jan van Stolk en Jaap Dommisse en de beeldhouwers Marius van Beek, John Grosman, Jan Teulings en Ubbo Scheffer. Ook gevestigde kunstenaars, die op latere leeftijd in Oosterbeek kwamen wonen namen deel aan tentoonstellingen. Onder hen de dames Wilhelmina Drupsteen, Jemmy van de Guchte-van Hoboken en Wilhelmina Carbin-Gips, de architect Hendrik Wijdeveld en de kunstschilder en ontwerper Anton van der Valk. De tentoonstelling geeft een overzicht van het werk van Herman Romijn en de kunstenaars, die deelnamen aan de tentoonstellingen van de drie verenigingen.

Herman Romijn
Kasteel De Hemelsche Berg, 1940; olieverf op doek

Boek

Gelijktijdig met de opening van de tentoonstelling verschijnt bij Uitgeverij Kontrast te Oosterbeek het boek over leven en werk van de kunstschilder Herman Romijn en de naoorlogse kunstenaarsverenigingen, die hij heeft opgericht en de leden daarvan. Het boek is van de hand van Dick van Veelen in samenwerking met Ulbe Anema. Verkrijgbaar in Kasteel Doorwerth, bij de boekhandel en via Uitgeverij Kontrast 
ISBN: 978-94-90834-55-5
Hardcover met stofband, 168 pagina ’s in fullcolour en 250 afbeeldingen.
Formaat 30 x 24 cm.
Prijs € 29,50.

Terug naar…tentoonstellingen die geweest zijn.