Menu

Het landschap vertelt 11 juni tot en met 28 augustus 2005

Tentoonstelling georganiseerd door Museum Veluwezoom en stichting ScarabeeIn in samenwerking met Airbornemuseum

Hoe verbeelden hedendaagse kunstenaars de schoonheid van het landschap in vergelijking met hun voorgangers uit de negentiende eeuw?

Oosterbeek is omgeven door veel natuurschoon; prachtige tuinen, parken en landgoederen zijn in overvloed aanwezig in en rond het dorp, dat in 2004 is uitgeroepen tot de winnaar van Entente Florale. 

Landschapschilderen kent een lange traditie die terug gaat tot de Renaissance. Aan de Veluwezoom werken kunstenaars in deze omgeving vanaf ca. 1840 vanwege de romantische, heuvelachtige schoonheid van het landschap met haar sprengen en beken. Als eerste komt Johan Bilders, de stamvader van de Oosterbeekse School, naar Oosterbeek om naar voorbeeld van de Franse Barbizonschilders plein air te schilderen. Al snel weet hij door zijn enthousiasme een grote groep kunstenaars als Anton Mauve, Willem Roelofs, de gebroeders Maris en Paul Gabriël om zich heen te verzamelen. Zij verblijven ruim twintig jaar met tussenpozen in Oosterbeek waar ze de omgeving vol overgave schilderen. Pas in de jaren ’80, als zij terug zijn getrokken naar Den Haag worden zij beroemd onder de naam de Haagse School. 

Museum Veluwezoom bezit een interessante collectie van de 19de  en vroeg 20ste eeuwse Veluwezoomschilders. De schoonheid van het landschap en de rust van het landelijke leven is voor hen aanleiding om buiten naar de natuur te schilderen. Zij breken daarmee met de academische traditie om hun schetsen  in het atelier om te vormen tot een ‘klassiek’ landschap. 

Hedendaagse kunstenaars trekken er nog steeds graag op uit om zich door de fraaie natuur te laten inspireren. Hun beweegredenen verschillen  echter volkomen van die van hun voorgangers. De meeste werken komen uiteindelijk weer in het atelier tot stand. En hoewel er geen sprake meer is van een ‘klassiek’ landschap laten kunstenaars zich soms wel degelijk leiden door de meesters van toen… Het resultaat is echter verrassend eigentijds. 

De idyllische omgeving van de Veluwezoom, en in het bijzonder de omgeving rond de Oude Kerk in Oosterbeek, was 60 jaar geleden het decor van de gruwelijkheden rond de Slag om Arnhem.

Wat heeft die gebeurtenis gedaan met het landschap? Welke sporen bleven achter in het landschap. Hoe verbeeldden kunstenaars 60 jaar geleden de bevrijding? 

Het Airbornemuseum te Oosterbeek heeft voor deze tentoonstelling een aantal historische werken ter beschikking gesteld die betrekking hebben op de bevrijding van 60 jaar geleden. In het Airbornemuseum zelf wordt deze zomer eveneens aandacht besteed aan dit thema. 

Stichting Scarabee heeft interessante werken van een aantal hedendaagse kunstenaars uit Gelderland geselecteerd waardoor heden en verleden met elkaar worden geconfronteerd. Bevrijding, beperking van vrijheid, behoefte aan vrijheid zijn onderwerpen die ook vandaag de dag nog zeer relevant blijken voor kunstenaars. Voor velen blijkt de unieke natuur van de Veluwezoom, evenals voor hun voorgangers een geweldige inspiratiebron; zij laten u graag zien hoe Het Landschap Vertelt.

* Verkoopinformatie hedendaagse kunstwerken: info@scarabee-art.nl of 0314-364065

Terug naar…tentoonstellingen die geweest zijn.