Menu

Joffers en andere dames in Renkum (Vrouwelijke leden van Pictura Veluvensis) 7 februari t/m 28 juni 2015

0070.jpg E. Roest van Limburg

Op 1 mei 1902 wordt de Renkumse Kunstvereniging Pictura Veluvensis opgericht. De dan in Renkum woonachtige kunstschilder Théophile de Bock is medeoprichter. De vereniging heeft meerdere doelstellingen. Zo wil men de belangstelling voor de beeldende kunst in de regio bevorderen en de samenwerking tussen de in Renkum en Heelsum wonende kunstenaars versterken. Dit wil men bewerkstelligen door het organiseren van zomertentoonstellingen en het samenstellen van winterportefeuilles met aquarellen, tekeningen en grafiek, die circuleren langs verwante instellingen in het gehele land en waaruit werk verkocht kan worden. In het topjaar 1910 zijn 144 werkende en 70 kunstlievende leden bij de vereniging aangesloten. Exposanten vindt men in de eigen omgeving, maar ook uit het gehele land worden kunstenaars uitgenodigd deel te nemen aan de tentoonstellingen. Bekende namen ‘van buiten’ zijn Arnold en Edzard Koning, Dirk Harting, Ferdinand Hart Nibbrig en Jan Sluijters.

Pictura Veluvensis heeft naast een groot aantal mannelijke leden ook een aantal dames in haar gelederen. Een aantal van hen is afkomstig uit gegoede kring of is de vrouwelijke helft van een kunstenaarsechtpaar. Waar de mannelijke helft zich bezighoudt met het weergeven van stoere landschappen en bosgezichten, houden de dames zich vooral bezig met het schilderen van stillevens met bloemen en fruit, portretten en een enkel stadgezicht en landschap. Het dorp Renkum en omgeving heeft een grote aantrekkingskracht op kunstenaressen, die zich verder willen ontwikkelen. Er wonen veel kunstenaars in het dorp, die schilderlessen verzorgen. Zo vestigen Gerarda ten Hoet en Agatha Zethraeus zich in het dorp om lessen te volgen bij respectievelijk Théophile de Bock en Cornelis Kuypers. Marie Wandscheer koopt met haar zussen een groot pand aan in het nabijgelegen Ede. Zij bekwaamt zich in de etskunst bij de daar woonachtige graficus Willem Witsen. Ook de schilderes Anna Gildemeester woont geruime tijd in het buurtdorp Heelsum. Daarnaast is de vereniging voor de dames een belangrijk podium om tijdens de jaarlijkse tentoonstellingen met hun werk naar buiten te treden. Ook leveren zij met hun werk bijdragen aan de winterportefeuilles.

0079.jpg E. Roest van Limburg

Bekende vrouwelijke leden uit de eigen omgeving zijn de schilderessen Elisabeth Roest van Limburg, Tilly Münninghoff-van Vliet, Betsy Peters en de dames Van Oosten Slingeland. ‘Van buiten’ exposeren onder andere Adri en Gretha Pieck, Jeannette Slager, Jacoba Surie, Marie Wandscheer en Agatha Zethraeus. Er is ook een aantal dames, dat zich bezig houdt met kunstnijverheid. Van genoemde kunstenaressen is werk op de tentoonstelling aanwezig.

Op 17 december 1935 houdt de kunstvereniging Pictura Veluvensis op te bestaan.

Terug naar…tentoonstellingen die geweest zijn.