De catalogus, behorende bij deze tentoonstelling, kunt u raadplegen en desgewenst afdrukken door op deze link te klikken.
Deze tentoonstelling heeft als thema het geven van een overzicht van hedendaagse beeldende kunst uit drie kunstenaarsdorpen. De gemeente Renkum (met Oosterbeek, Wolfheze en later Renkum en Heelsum), Tervuren (in Vlaams Brabant) en Dachau (in Beieren), allemaal werden het in de 19de eeuw zogenaamde kunstenaarskolonies waar schilders, beeldhouwers en andere kunstenaars graag gingen werken en wonen. Nu zijn deze gemeenten en hun musea alle lid van EuroArt, de Europese vereniging van kunstenaarsdorpen.
Bovendien hebben de drie in 2005 een overeenkomst tot culturele samenwerking gesloten.
Geregeld worden over en weer werken uitgewisseld, meestal uit de collecties van de kunstkoloniale tijd. Nu en dan hebben de museumbezoekers de gelegenheid om hedendaags werk uit elk van de drie plaatsen te leren kennen.
Het brede thema van de expositie komt tot uiting in de titel: ‘Kijken, zien en verbeelden; actuele kunst uit Dachau, Tervuren en gemeente Renkum’.
Dorpen worden schildersdorpen omdat de omgeving, de ligging, de omringende natuur kunstenaars aantrekt. En vervolgens ontstaat er interactie met medekunstenaars: samen in de kroeg, collectief exposeren. Twee belangrijke ingrediënten voor het proces van concentratie van schilders, tekenaars en andere kunstbeoefenaars in een uitzonderlijke attractieve omgeving.
Die omringende heuvels en heide, de bomen en bossen, beken en rivieren, maar ook de bebouwing en het leven van de bewoners zijn steeds voorhanden. Ze vrágen als het ware om kijken, zien en beleven en worden uiteindelijk omgezet in de verbeelding ervan op het doek of het papier of driedimensionaal.
Meer dan elders zal in schildersdorpen ook nu nog het omgevende landschap in de ruimste zin bron en onderwerp vormen van hun artistieke activiteit.
Dat is wat Dachau, Tervuren en de gemeente Renkum (o.a. Oosterbeek-Wolfheze, Renkum-Heelsum) gemeen hebben.
Je wordt geraakt door het landschap.
De tentoonstelling ‘Kijken, zien en verbeelden’ sluit aan bij de expositie ‘De Wodanseiken’, die is georganiseerd door Scarabee en vanaf 12 oktober 2012 te zien in het gemeentehuis in Oosterbeek.
Meer dan 150 jaar geleden vormden de Renkumse Wodanseiken een bron van inspiratie voor Nederlandse landschapsschilders als Gerard en Johannes Bilders en J.J. Cremer. Dat de eiken aan de Wolfhezerbeek, die zo’n 500 jaar oud zijn, kunstenaars nog steeds inspireren, bewijst de tentoonstelling ‘De Wodanseiken’. In de galerij van het gemeentehuis is werk te zien van vijftien beeldend kunstenaars en ontwerpers die door de Renkumse stichting Scarabee voor Kunst en Landschap werden gevraagd om zich door de eiken te laten inspireren.
Terug naar…tentoonstellingen die geweest zijn.