Menu

Marie Bilders-van Bosse. Tentoonstelling 1 november 2008 – 18 januari 2009.

Marie van Bosse werd in 1837 in Amsterdam geboren als oudste kind van mr. Pieter Ph. van Bosse, de latere liberale politicus en veelvuldig minister, en Johanna M. Reynvaan. 
Marie wilde niet alleen, als dochter van gegoede ouders, uit liefhebberij tekenen en aquarelleren, maar ook zelfstandig kunstenares worden. 
Na lessen van Hendrik van de Sande Bakhuyzen en Johannes Bosboom ging zij vanaf 1875 ‘s zomers met Johannes Warnardus Bilders, rond Vorden, buiten schetsen en schilderen. In 1880, na het overlijden van haar vader, trouwde zij met de veel oudere Bilders. Het echtpaar ging in Oosterbeek wonen. Marie Bilders-van Bosse heeft daar tien zeer productieve jaren gehad. 
Nadat haar echtgenoot in 1890 overleden was, ging zij weer in Den Haag wonen, maar keerde elke zomer naar Oosterbeek terug.Zij maakt in haar schilderijen en aquarellen een ontwikkeling door die uitmondde in het impressionisme van de Haagse School. Mevrouw Bilders-van Bosse exposeerde overal in Nederland en ook in het buitenland. Zij onderhield vriendschappelijke contacten in de culturele elite (Bosboom-Toussaint, Gijsbert van Tienhoven, Augusta de Wit, Anna Wolterbeek). Na haar onverwachte overlijden, tijdens een kuur te Wiesbaden in 1900, werd zij te Oosterbeek bij haar echtgenoot begraven. 

Expositie
De expositie laat naast schilderijen een selectie zien uit haar aquarellen en tekeningen. 
Marie Bilders-van Bosse legde talloze malen Gelderse bossen en uiterwaarden vast, maar werkte ook in Drenthe, het aangrenzende Westerwolde en in de omgeving van Den Haag. Bij de start van de expositie verschijnt bij uitgeverij Kontrast te Oosterbeek het boek: Marie Bilders-van Bosse 1837-1900. Een leven voor kunst en vriendschap. Dit boek van de hand van de kunsthistorica drs. Ingelies Vermeulen en socioloog dr. Ton Pelkmans, beschrijft mede op basis van nieuwe bronnen, haar leven en werk.

Terug naar…tentoonstellingen die geweest zijn.