Menu

Tervuren en Oosterbeek, twee schildersdorpen 8 april 2006 tot en met 4 juni 2006

De opening van de EuroArt-expositie “Tervuren en Oosterbeek, twee schildersdorpen” vindt plaats op zaterdag 8 april 2006 in theeschenkerij “De Zalmen” op het terrein van Kasteel Doorwerth, aanvang 16 uur. Burgemeester P. Bruinooge van de gemeente Renkum zal in het bijzonder de gasten uit Tervuren welkom heten. De opening zal geschieden door de heer Herman De Vilder, deskundige op het gebied van de Tervurense School. De expositie duurt tot en met zondag 4 juni 2006.

Het vrije landschap

Het dorp Tervuren, dichtbij Brussel, groeide kort na 1840 uit tot een kunstenaarskolonie. In Oosterbeek gebeurde hetzelfde. De fraaie landschappelijke omgeving trok schilders aan, die graag naar de natuur en plein air werkten. Ze kwamen veel bij elkaar en wisselden ideeën uit over hoe realistisch (en niet meer ‘romantisch’) te schilderen. En ze probeerden persoonlijk of via collega’s kennis te maken met de Franse School van Barbizon.

In de School van Tervuren ontwikkelde zich in drie generaties van schilders het Belgisch impressionisme. In Nederland vond de verdere ontwikkeling tot het impressionisme plaats in Den Haag. Vanaf 1900 vestigden zich weer landschapsschilders in deze regio, nu met de dorpen Renkum en Heelsum als brandpunt. Zij richtten in 1902 de schildersvereniging Pictura Veluvensis op. De gezamenlijke tentoonstelling is een interessante vergelijking van de werken uit beide schildersdorpen.

De gemeenten Tervuren en Renkum zijn lid van EuroArt, de Europese vereniging van kunstenaarsdorpen. Samen met Dachau hebben zij bovendien een culturele samenwerkingsovereenkomst gesloten.

NB Museum Hof van Melijn te Tervuren is een van de locaties van de grote Breughel-expositie die van 12 mei t/m 3 september in Brussel en Vlaams Brabant gehouden wordt.

Terug naar…tentoonstellingen die geweest zijn.