Fritz Mackensen, Moorgraben; Kunststiftung Friedrich Netzel .Vanaf
Hans am Ende, Hohe Wolken; Kunststiftung Friedrich Netzel.
Worpswede is een van de bekendste kunstenaarskolonies in Duitsland. Het heuvelachtige dorp ligt betrekkelijk geïsoleerd te midden van een vlak veengebied, doorsneden door sloten met donker gekleurd water. Aan het einde van de negentiende eeuw vonden schilders en andere kunstenaars hier niet alleen ruimte en licht, maar vooral ook de door hen geïdealiseerde eenvoudige levenswijze, die – ondanks een afstand tot de stad Bremen van slechts 25 kilometer – nog niet was bedorven door de verlokkingen en afleiding van de grote stad.
De belangrijkste schilders uit de eerste periode van 1895 tot 1914 zijn Hans am Ende, Fritz Mackensen, Otto Modersohn, Paula Modersohn-Becker en Heinrich Vogeler. Tot de tweede generatie behoort de Nederlandse kunstenaar Bram van Velde, die van 1922 tot 1924 als jong schilder in Worpswede werkte. Otto Modersohn, Moordamm; Kunststiftung Friedrich Netzel.
Heinrich Vogeler, Portret Ilse Stoermer; Kunststiftung Friedrich Netzel.
Deze tentoonstelling wordt mogelijk gemaakt door het netwerk en een subsidie van EuroArt, een Europese vereniging waarin musea van (historische) kunstenaarsdorpen en hun gemeentes samenwerken. Museum Veluwezoom kon voor deze expositie schilderijen en grafiek lenen van twee instellingen uit Worpswede: Kunststiftung Friedrich Netzel en het museum Die Grosse Kunstschau van de Kulturstiftung Landkreis Osterholz.
Terug naar…tentoonstellingen die geweest zijn.