Van de voorzitter Stichting Vrienden van Museum Veluwezoom

Tot op heden is het weer een interessant cultuurjaar geweest. We maakten een mooie kunstreis naar Dordrecht en genoten van diverse lezingen en een bijzonder blaasensembleconcert. Op 17 maart a.s. staat er weer een culturele lezing op stapel. Als spreker treedt op de heer Raymond den Burger, opgeleid als (restauratie-)architect in Delft en al jarenlang betrokken bij de verbetering van de leefomgeving in de gemeente Renkum. Hij zal ons meevoeren langs verblijfplaatsen en ateliers van kunstenaars van de Oosterbeekse School en/of die van Pictura Veluvensis. Hij vraagt zich daarbij af of deze kunstenaars in bijzondere woningen verbleven en of zij hun invloed lieten gelden op hun directe woon- en werkomgeving. De uitnodigingen voor deze lezing heeft u reeds ontvangen. Wij hopen u dan ook weer te mogen ontvangen zoals u dat van ons gewend bent met na afloop een glaasje wijn.

Dit jaar wordt een bijzonder jaar, want Museum Veluwezoom bestaat 25 jaar. Het museum is opgericht in 1994 en is ontstaan uit de wortels van stichting Heemkunde. De eerste voorzitter die Museum Veluwezoom  op de kaart heeft gezet was mr. M. Derckx, die 10 jaar ons museum heeft gedragen met veel kracht en enthousiasme. De structuren met o.a. de kunstreis zijn nog steeds terug te vinden.  Wij zijn hem zeer erkentelijk voor zijn inzet.

Omdat het een bijzonder jaar gaat worden voor het museum, organiseren de Vrienden van MVZ op 17 november een jubileumconcert. Het concert zal plaats vinden in de Concertzaal te Oosterbeek en wordt verzorgd door het Arnhem Sinfoniëtta.

C. Kuypers (1864-1932), Landschap aan de beek

In het kader van het 25-jarig jubileum willen wij u er op attenderen dat er  een mogelijkheid  is voor een extra donatie bij het speciale opgerichte Jubileum-fonds. Wij hopen van harte dat dit fonds MVZ in staat zal stellen een fraai schilderij aan de collectie toe te voegen.

Naast alle feestelijkheden die op stapel staan, hebben we helaas ook te maken met trieste gebeurtenissen. We hebben afgelopen jaar afscheid moeten nemen van enkele vrienden.  Zo verloor in december van vorig jaar Wim Wahle op 67-jarige leeftijd de strijd van een ongeneeslijke ziekte.

Begin februari bereikte ons het verschrikkelijke nieuws dat Marijke van Ravenzwaaij, echtgenote van ons gewaardeerd bestuurslid, tijdens haar reis door Egypte plotseling is overleden aan een acute longontsteking. We hebben op 14 februari jl afscheid van haar moeten nemen. Zij was een gerespecteerd en enthousiast vriendin van onze stichting. Wij wensen Evert in deze moeilijke tijd veel sterkte toe.

Jan Ribbius