Wat te doen als alle musea gesloten zijn?

Het laatste halfjaar ben ik met verschillende vrienden wandeltochten gaan maken in steden en in mooie gebieden. Hierbij enkele tips.

1. Op 25 juni wandeling met Rolf van der Voort van Harmelen naar Woerden door polders en terug over het jaagpad langs de Oude Rijn bij 29 gr C.
In Woerden liepen we door een moderne wijk Cattenbroek-Breeveld, met interessante architectuur. Verderop passeerden wij de Haanwijkersluis van 1660, in 1672 door het Franse leger verwoest en meteen weer hersteld.

Haanwijkersluis vroeger en nu

2. In april weer met Rolf met mondkapjes op in de trein naar Maastricht. Oud deel van de stad langs de Jeker gelopen en vandaar naar de voormalige porceleinfabriek de Sphinx met een 100 m lange gang met de historie in wandtegels.

Porceleinfabriek de Sphinx
Ook interessant het interieur van het Kruisheren hotel in een kerk.

Verder zijn de moderne onder architectuur ontwikkelde stadswijken achter de kleine haven zeer de moeite waard. Ook enkele galerieën bezocht, dat ging nog!

3. In juli naar Amsterdam, daar is altijd weer iets te zien zoals een straatnaam in het Chinees (bleek in de hele wijk te zijn!). Verder een front met een beeldje van de aankomst van Sinterklaas, de beschermheilige van de zeevaart en Amsterdam.

4. Op 20 november een wandeling van Almen naar Zutphen en langs de Berkel weer terug, met Rolf.

hotel de “Hoofdige Boer”.

Langs enige fraaie buitenhuizen: Huis de Voorst en ‘t Velde, een vistrap in de Berkel en koffie met taart in het vuistje buiten bij hotel de “Hoofdige Boer”.

5. Op 8 november een wandeling met Rolf vanuit Hattem waar wij met Blikvanger al waren. Via het landgoed Molecaten met het monument De Olde Spyker, een graanopslagplaats en een bosrijke omgeving langs een kanaal weer terug. Ook weer staande bij een bakker: buiten koffie in kartonnen bekers met gevulde koek erbij. Wij hebben nog enkele zg. Stolpersteine zien liggen in enkele straten  in Hattem (bij huizen waar Joodse burgers afgevoerd zijn en de oorlog).

6 Tenslotte op 12 december een ronde om Twello met een andere vriend Gerrit Achterkamp via een nieuw klompenpad. Enkele fraaie landhuizen zien liggen in aparte kleuren en een nieuwbouw van het stadhuis waar nu slechts het betonnen geraamte van staat.

Vroeger en nu

Samenvattend: ook in het buitengebied in Nederland is veel te zien aan historie en architectuur.

Evert van Ravenzwaaij